Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΚαρδιά: 4 βήματα που προστατεύουν από το έμφραγμα

Καρδιά: 4 βήματα που προστατεύουν από το έμφραγμα

Η καρδιά είναι ένας μυς που αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Έχει μέγεθος περίπου μιας γροθιάς και βρίσκεται στο στήθος, ακριβώς πίσω από το στέρνο. Η καρδιά έχει τέσσερις θαλάμους, δύο κόλπους και δύο κοιλίες. Οι κόλποι είναι οι άνω θάλαμοι και οι κοιλίες οι κάτω θάλαμοι.


Ο καρδιακός μυς περιβάλλεται από ένα λεπτό στρώμα ιστού που ονομάζεται περικάρδιο. Το περικάρδιο προστατεύει την καρδιά και την εμποδίζει να κινείται μέσα στο στήθος.

Ο καρδιακός μυς αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται καρδιομυοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να συστέλλονται και να χαλαρώνουν, πράγμα που αντλεί αίμα σε όλο το σώμα.

Η καρδιά έχει το δικό της ηλεκτρικό σύστημα που ελέγχει τις συσπάσεις του καρδιακού μυός. Αυτό το ηλεκτρικό σύστημα αποτελείται από τον φλεβοκομβικό κόμβο (SA node) και τον κολποκοιλιακό κόμβο (AV node).

Ο κόμβος SA βρίσκεται στον δεξιό κόλπο και καθορίζει τον ρυθμό της καρδιάς. Ο κολποκοιλιακός κόμβος βρίσκεται στη δεξιά κοιλία και ελέγχει τη συστολή των κοιλιών.

Ο καρδιακός μυς χρειάζεται καλή παροχή αίματος για να λειτουργήσει σωστά. Οι στεφανιαίες αρτηρίες τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο.

Εάν οι στεφανιαίες αρτηρίες μπλοκαριστούν, μπορεί να προκληθεί καρδιακή προσβολή. Υπάρχουν τέσσερα βασικά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς από καρδιακή προσβολή.

1. Τρώτε μια υγιεινή διατροφή.

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς. Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Είναι επίσης σημαντικό να περιορίσετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, καθώς και το νάτριο.

2. Ασκηθείτε τακτικά.

Η τακτική άσκηση κάνει καλό στην καρδιά. Βοηθά στη διατήρηση του καρδιακού μυός ισχυρός και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η άσκηση βοηθά επίσης στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

3. Κόψτε το κάπνισμα.

Το κάπνισμα είναι κακό για την καρδιά. Αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και μπορεί να βλάψει τον καρδιακό μυ. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την καρδιά σας.

4. Διαχειριστείτε το άγχος.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά. Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά. Η διαχείριση του στρες είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς. Οι τρόποι διαχείρισης του στρες περιλαμβάνουν την άσκηση, τις τεχνικές χαλάρωσης και την παροχή συμβουλών.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ