Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΘεϊκή σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα, καλύτερη κι από ζαχαροπλαστείου

Θεϊκή σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα, καλύτερη κι από ζαχαροπλαστείου

Είναι από εκείνα τα γλυκά που δεν μπορούμε να μην τα φανταστούμε να συνοδεύουν ένα καλοκαιρινό απόγευμα τον ελληνικό καφέ μας στο μπαλκόνι. Η συνταγή για πορτοκαλόπιτα, δεν θα στο κρύψουμε, δεν είναι το πιο απλό γλυκό που μπορείς να φτιάξεις, καθώς απαιτεί αρκετό χρόνο και διαδικασίες, αλλά αν ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα!


Τι θα χρειαστείς για τη συνταγή για πορτοκαλόπιτα;

  • 450 γρ. φύλλο κρούστας
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • Ξύσμα από 5 πορτοκάλια
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 1 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας (300 γραμμάρια) γιαούρτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας και ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (20 γραμμάρια)

Για το σιρόπι:

  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 ½ φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Πώς θα φτιάξεις την σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα;

  1. Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα. Το αφήνουμε να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 15 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
  2. Ανοίγουμε τα φύλλα και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο για να ξεραθούν. Μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 3 ώρες. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα όταν θρυμματίζονται εύκολα.
  3. Ένας άλλος τρόπος είναι να τσαλακώσουμε τα φύλλα και να τα βάλουμε σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και να τα ψήσουμε για 1,5 ώρα στους 120 βαθμούς μέχρι να ξεραθούν.
  4. Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λάδι, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να συνδυαστούν καλά. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε ακόμα μια φορά.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ και βάζουμε μέσα τα θρυμματισμένα φύλλα.
  6. Λαδώνουμε ένα ταψί με ηλιέλαιο κι απλώνουμε τη ζύμη μας ενώ μπορούμε αν θέλουμε να διακοσμήσουμε από πάνω με φέτες πορτοκαλιού.
  7. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς κι αν χρειαστεί μειώνουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος στους 160 βαθμούς και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  8. Μόλις βγει η πορτοκαλόπιτα απ’ τον φούρνο, την περιχύνουμε όσο είναι ζεστή με το σιρόπι μας!
  9. Έτοιμη η συνταγή για πορτοκαλόπιτα να την απολαύσουμε με μια μπάλα παγωτό!

Πηγή: https://ipop.gr/sintages/theiki-siropiasti-portokalopita-kalyteri-ki-apo-zacharoplasteioy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ