Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΗ σημασία του σιδήρου στη διατροφή μιας γυναίκας και την απώλεια βάρους

Η σημασία του σιδήρου στη διατροφή μιας γυναίκας και την απώλεια βάρους

Μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της παραδοσιακής εμπορικής δίαιτας είναι η έλλειψη σιδήρου που υπάρχει στις αυστηρές και συχνά υπερβολικά περιορισμένες διατροφικές οδηγίες της. Προκειμένου να χάσουν βάρος, πολλές ανυποψίαστες γυναίκες μπερδεύονται με το να συμμετέχουν σε προγράμματα απώλειας βάρους που κόβουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Ο σίδηρος είναι ένα από τα κύρια θύματα από τέτοιες δίαιτες και σχέδια απώλειας βάρους.


Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα για τις γυναίκες λόγω του γεγονότος ότι το σώμα τους χάνει τακτικά σίδηρο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Επομένως, η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και σιδήρου σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους κάνει το πρόβλημα πιο σοβαρό.

Γενικά προτείνεται στις γυναίκες να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με ένα συμπλήρωμα σιδήρου όπως η πολυβιταμίνη Vitality που προσφέρει η Melaleuca, η Wellness Company. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους βαριάς άσκησης και προπόνησης που είναι τυπικές πτυχές οποιουδήποτε προγράμματος απώλειας βάρους ή γενικής προσπάθειας απώλειας βάρους ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται ειδικό πρόγραμμα.

Ένα πράγμα που πρέπει να προσέχετε, ωστόσο, είναι η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου από γυναίκες με έλλειψη σιδήρου (μη αναιμικές). Υπάρχει μια διαταραχή γνωστή ως αιμοσιδήρωση, η οποία προκύπτει από μεγάλες εναποθέσεις σιδήρου που δημιουργούνται στο συκώτι που προκαλεί δυσλειτουργία στον σωστό μεταβολισμό του ίδιου του σιδήρου. Η αποφυγή παρατεταμένων μεγάλων δόσεων θα εξαλείψει τον κίνδυνο αυτής της συγκεκριμένης διαταραχής.

Ακολουθούν μερικές συστάσεις από το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση (ACE) που θα σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την επαρκή ποσότητα σιδήρου στην καθημερινή σας διατροφή, είτε με πρόγραμμα απώλειας βάρους είτε όχι:

-> Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C με όλα τα γεύματα. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. (παραδείγματα: σάλσα, πιπεριές τσίλι, πορτοκάλια)

-> Συμπεριλάβετε σκουρόχρωμα κοτόπουλα και/ή τη γαλοπούλα στη διατροφή της προπόνησης. Και τα δύο είναι πλούσια σε σίδηρο

-> Φυτικές πρωτεΐνες όπως η σούπα αρακά ή τα φασόλια τσίλι με άπαχο κρέας βοηθούν τον σίδηρο σε αυτά τα κρέατα να απορροφηθεί σωστά

-> Όταν καταναλώνετε αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά, προσελκύστε αυτούς που φέρουν την ένδειξη «εμπλουτισμένοι» λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ