Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑναδημοσιεύσειςΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα: “πάγωσαν” την αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: “πάγωσαν” την αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ

“Πάγωσε” η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών επανδρωμένων αεροσκαφών F-35, συνολικής αξίας 23 δισ. δολαρίων, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των Εμιράτων στην Ουάσιγκτον, όλες οι συζητήσεις για τη συμφωνία θα διακοπούν, παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις στο Πεντάγωνο θα συνεχιστούν ως το τέλος της εβδομάδας.


Σε δήλωσή της, η Πρεσβεία αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν ο προτιμώμενος πάροχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για προηγμένες αμυντικές ανάγκες και οι συζητήσεις για το F-35 ενδέχεται να ανοίξουν ξανά στο μέλλον».

Τη συμφωνία ανέστειλε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Τη διαπραγμάτευση για την αγορά πενήντα αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που προέκυψε από μια συμφωνία που οδήγησε τα Εμιράτα να αναγνωρίσουν επίσημα το Ισραήλ. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανέστειλε τη συμφωνία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εν μέρει λόγω της κριτικής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία για τον πολυετή πόλεμο τους στην Υεμένη.

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται επίσης 18 προηγμένα συστήματα drone και ένα πακέτο πυρομαχικών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Αξιωματούχοι των Εμιράτων κατηγορούν την αμερικανική επιμονή στους περιορισμούς για το πώς και πού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα F-35 και αναφέρουν ότι αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας των Εμιράτων.

Oι εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Άμπου Ντάμπι έχουν αυξηθεί λόγω της αυξανόμενης συνεργασίας των Εμιράτων με την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, ένας κορυφαίος διπλωμάτης των Εμιράτων αναγνώρισε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σταμάτησαν την κατασκευή μιας κινεζικής εγκατάστασης σε ένα λιμάνι του Άμπου Ντάμπι που η Αμερική θεωρούσε στρατιωτική βάση.

Ο διπλωμάτης Ανουάρ Γκαργκάς δήλωσε: «Λάβαμε υπόψη αυτές τις ανησυχίες των ΗΠΑ και σταματήσαμε τις εργασίες στις εγκαταστάσεις.Αλλά η θέση μας παραμένει η ίδια, ότι αυτές οι εγκαταστάσεις δεν ήταν πραγματικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Πηγή: https://gobeawesome.gr/inomena-arabika-emirata-pagosan-agora-f35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ