Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗλιακά εγκαύματα: 5+1 φυσικές λύσεις που θα σε ανακουφίσουν άμεσα από το...

Ηλιακά εγκαύματα: 5+1 φυσικές λύσεις που θα σε ανακουφίσουν άμεσα από το οδυνηρό κάψιμο

Διανύουμε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και αυτό συνεπάγεται παραλίες, ηλιοθεραπεία, οικογενειακά τραπέζια στην εξοχή, ζεστές βραδιές και καυτές μέρες που συνοδεύονται, εάν δεν προσέξουμε, από ηλιακά εγκαύματα. Το ήξερες ότι ακόμη κι αν δεν είμαστε εκτεθειμένοι στο άμεσο ηλιακό φως, οι ακτίνες UV μπορούν να γλιστρήσουν μέσα από τα σύννεφα και τα ρούχα, προκαλώντας οδυνηρές κοκκινίλες και τσούξιμο; Ευτυχώς για όλους μας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανακουφίσεις το κάψιμο, τον κνησμό και το ξεφλούδισμα που προέρχονται από ζημιές από τον ήλιο.


Φυσικοί τρόποι για να ανακουφιστείς από τα ηλιακά εγκαύματα

Γιαούρτι

Σε αυτό το σημείο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο γιαούρτι που με έχει σώσει άπειρες φορές από το ανυπόφορο κάψιμο, καθώς περιέχει πολλά προβιοτικά και ένζυμα που έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν την επιδερμίδα. Όταν έχεις καεί από τον ήλιο και το δέρμα σου έχει κοκκινήσει, το γιαούρτι βοηθά να απαλυνθεί ο πόνος και να επουλωθούν οι πληγές.

Μισό φλιτζάνι είναι αρκετό, για να περιποιηθείς την ερεθισμένη επιδερμίδα. Πλένουμε τα χέρια και απλώνουμε το γιαούρτι κατευθείαν πάνω στο κάψιμο. Το αφήνουμε για 5 λεπτά. Όταν ο πόνος έχει υποχωρήσει, ξεπλένουμε το σημείο απαλά με κρύο νερό.

Δροσερό νερό

ηλιακά εγκαύματα

Unsplash

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απαλύνεις το κάψιμο, είναι να βυθίσεις το σημείο σε δροσερό νερό, ή ακόμα και να γεμίσεις τη μπανιέρα σου με κρύο νερό και να μπεις μέσα. Αυτό θα βοηθήσει να μην επιδεινωθεί το έγκαυμα. Θα πρέπει να αποφύγεις την απευθείας εφαρμογή πάγου. Αν και ακούγεται ως ιδανική λύση , θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στο εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο.

Aloe Vera

Το τζελ με αλόη χρησιμοποιείται εκτενώς για εγκαύματα από τον ήλιο. Και αυτό γιατί η αλόη έχει εκπληκτικές καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να απορροφήσει τις σουβλιές και την κοκκινίλα από το έγκαυμα. Το σπάσιμο ενός κομματιού του φυτού και η εφαρμογή του τζελ απευθείας στο δέρμα προσφέρει άμεση ανακούφιση από το κάψιμο ενός ηλιακού εγκαύματος.

Βασικές συμβουλές για να μην “λιώσεις” από τις υψηλές θερμοκρασίες του Καλοκαιριού

Αγγούρι

Το αγγούρι εκτός από καταπληκτική χωριάτικη σαλάτα, κάνει και για τα ηλιακά εγκαύματα και θα σου προσφέρει άμεση ανακούφιση. Ο λόγος είναι πως, εκτός από του ότι είναι ένα λαχανικό δροσερό και γεμάτο νερό, έχει αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες, που βοηθούν στη επούλωση. Για άμεση ανακούφιση, απλά κόβουμε το αγγουράκι σε φέτες και τις απλώνουμε κατευθείαν πάνω στην πληγή.

Τσάι χαμομήλι

Το τσάι χαμομηλιού μπορεί να είναι καταπραϋντικό για το στομάχι σου, αλλά μπορεί επίσης να καταπραΰνει το δέρμα σου που έχει καεί από τον ήλιο. Βράσε το χαμομήλι όπως θα έκανες συνήθως και άφησε το να κρυώσει. Όταν είναι έτοιμο, μούλιασε μια πετσέτα και άπλωσε την στην πληγείσα περιοχή.

Μην ξεχνάς την ενυδατική κρέμα

Μετά την αρχική αντιμετώπιση του εγκαύματος, το δέρμα σου θα εξακολουθεί να χρειάζεται φροντίδα. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις το ξεφλούδισμα του δέρματος είναι να εφαρμόζεις τακτικά ενυδατική κρέμα στις πληγείσες περιοχές.

Πιθανότατα θα έχεις βαρεθεί να το ακούς, ωστόσο ο μόνος τρόπος για να προστατευτείς από τον ήλιο και να αποφύγεις όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που ακολουθούν είναι το αντηλιακό σου και φυσικά η αποχή από τις ηλιακές ακτίνες τις καυτές μεσημεριανές ώρες. Αυτό το καλοκαίρι, φρόντισε το αντηλιακό σου να γίνει ο καλύτερός σου φίλος. Καλές βουτιές με λιγότερο ξεφλούδισμα!

Tags : Health

Φελίτσια Μακοβεϊ 6 August 2022

Πηγή: https://ipop.gr/health/iliaka-egkaymata-51-fysikes-lyseis-poy/?fbclid=IwAR00AxyHHKRXahHwWZpWYy3y3IzePZdyh7arvhZJXbbsFRlNH6SK4VwwmWE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ