Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΕπιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα γονίδιο που μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας. Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον αγώνα κατά της ανίατης και προοδευτικής νόσου του εγκεφάλου.


Το γονίδιο, που ονομάζεται DGKH, βρέθηκε ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε μια μελέτη σε πάνω από 70.000 άτομα. Τα άτομα που είχαν μια συγκεκριμένη εκδοχή του γονιδίου βρέθηκαν να έχουν 70% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το DGKH μπορεί να είναι προστατευτικό έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης, που ονομάζεται βήτα αμυλοειδούς, η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ατόμων με τη νόσο. Στοχεύοντας αυτή την πρωτεΐνη, το γονίδιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ή της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Παρά την ανακάλυψη, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το DGKH μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Στο μεταξύ, οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα φέρουν την ιατρική κοινότητα ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας για την πάθηση.

Ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η αναγνώριση του DGKH παρέχει μια αχτίδα ελπίδας στη μάχη ενάντια στην καταστροφική ασθένεια. Με περαιτέρω έρευνα στο γονίδιο, οι επιστήμονες μπορεί να μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την ασθένεια που επηρεάζει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ