Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΒρογχιολίτιδα - Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Βρογχιολίτιδα – Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Η βρογχιολίτιδα είναι μια ιογενής λοίμωξη των βρογχιολίων, των μικρών αεραγωγών των πνευμόνων. Είναι μια κοινή αιτία αναπνευστικών παθήσεων σε βρέφη και μικρά παιδιά. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν με καταρροή και ήπιο βήχα, ακολουθούμενο από γρήγορη αναπνοή και συριγμό. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί δύο έως τρεις εβδομάδες. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά μερικά μπορεί να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενο συριγμό ή άσθμα.


Η βρογχιολίτιδα προκαλείται από έναν ιό, πιο συχνά από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Μεταδίδεται με την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις, όπως σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα. Ο ιός μολύνει τα κύτταρα που επενδύουν τα βρογχιόλια, προκαλώντας τη διόγκωση και την παραγωγή βλέννας. Αυτή η απόφραξη βλέννας σε συνδυασμό με τη φλεγμονή καθιστά δύσκολη την κίνηση του αέρα μέσω των μικρών αεραγωγών, οδηγώντας σε συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.

Η διάγνωση της βρογχιολίτιδας γίνεται συνήθως με βάση τα συμπτώματα και τη φυσική εξέταση. Μπορεί να ζητηθεί ακτινογραφία θώρακος για να αποκλειστούν άλλες αιτίες συριγμού, όπως η πνευμονία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει ιική καλλιέργεια ή δοκιμή PCR για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη βρογχιολίτιδα. Ο στόχος της θεραπείας είναι να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου, υγρών και βρογχοδιασταλτικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νοσηλεία μπορεί να είναι απαραίτητη για παιδιά που έχουν δυσκολία στην αναπνοή.

Τα περισσότερα παιδιά με βρογχιολίτιδα αναρρώνουν χωρίς μακροχρόνια προβλήματα. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενο συριγμό ή άσθμα. Αυτά τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούνται στενά από γιατρό και μπορεί να χρειαστούν μακροχρόνια θεραπεία με φάρμακα για το άσθμα.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ