Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήxtesiniΤα συμπτώματα της άνοιας

Τα συμπτώματα της άνοιας

Η άνοια είναι η προοδευτική μείωση της γνωστικής λειτουργίας λόγω βλάβης ή ασθένειας στον εγκέφαλο και μπορεί να αναμένεται από τη φυσιολογική γήρανση. Ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές μπορεί να είναι η μνήμη, η προσοχή, η γλώσσα και η επίλυση προβλημάτων, αν και ιδιαίτερα στα μεταγενέστερα στάδια της κατάστασης, τα άτομα που επηρεάζονται μπορεί να αποπροσανατολιστούν εγκαίρως, χωρίς να γνωρίζουν ποια ημέρα, εβδομάδα, μήνα ή έτος είναι, χωρίς να γνωρίζουν ακόμα και ποιοι είναι. Τα συμπτώματα της άνοιας μπορούν να ταξινομηθούν είτε ως αναστρέψιμα είτε μη αναστρέψιμα ανάλογα με την αιτιολογία της νόσου. Λιγότερο από το 10% όλων των άνοιας είναι αναστρέψιμες. Η άνοια είναι ένας μη ειδικός όρος που περιλαμβάνει πολλές αιτίες ασθενειών, ακριβώς όπως ο πυρετός.


Τα πρώιμα συμπτώματα της άνοιας συχνά συνίστανται σε αλλαγές στην προσωπικότητα ή στη συμπεριφορά. Συχνά η άνοια μπορεί να είναι εμφανής κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου παραληρήματος. Υπάρχει υψηλότερος επιπολασμός της ανάπτυξης άνοιας σε άτομα που βιώνουν ένα οξύ επεισόδιο σύγχυσης ενώ νοσηλεύονται.

Η άνοια μπορεί να επηρεάσει τη γλώσσα, την κατανόηση, τις κινητικές δεξιότητες, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την ικανότητα αναγνώρισης αντικειμένων που χρησιμοποιούνται συνήθως, το χρόνο αντίδρασης, τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και την εκτελεστική λειτουργία. Ακόμη και χωρίς σημάδια γενικής διανοητικής ανεπάρκειας, οι ψευδαισθήσεις είναι κοινές στην άνοια (ποσοστό εμφάνισης 15-56% στον τύπο του Αλτσχάιμερ και 27-60% ποσοστό εμφάνισης σε πολυ-έμφραγματική άνοια). Συχνά αυτές οι ψευδαισθήσεις παίρνουν τη μορφή μονοθεματικών ψευδαισθήσεων, όπως ο κατοπτρικός αυτοπροσδιορισμός.

Οι ηλικιωμένοι μπορούν επίσης να αντιδράσουν με συμπτώματα άνοιας σε χειρουργικές επεμβάσεις, λοιμώξεις, στέρηση ύπνου, ακανόνιστη πρόσληψη τροφής, αφυδάτωση, μοναξιά, αλλαγή κατοικίας ή προσωπικές κρίσεις. Αυτό ονομάζεται παραλήρημα, και πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι ασθενείς με άνοια, έχουν επίσης ένα παραλήρημα πάνω από τη φυσιολογική άνοια. Το παραλήρημα μπορεί να εξαφανιστεί ή να βελτιωθεί σημαντικά όταν αντιμετωπίζεται με τρυφερή φροντίδα, βελτιωμένες συνήθειες τροφής και ύπνου, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Τα άτομα που έχουν προσβληθεί μπορεί επίσης να παρουσιάσουν σημάδια ψύχωσης ή κατάθλιψης. Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να διακρίνετε μεταξύ παραληρήματος και άνοιας.

Η σωστή διαφορική διάγνωση μεταξύ των τύπων άνοιας απαιτεί, τουλάχιστον, παραπομπή σε ειδικό, π.χ. γηριατρικό παθολόγο, γηριατρικό ψυχίατρο ή νευρολόγο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές σύντομες εξετάσεις 5-15 λεπτών που είναι αξιόπιστες και μπορούν να γίνουν στο γραφείο ή σε άλλο περιβάλλον για την αξιολόγηση της γνωστικής κατάστασης.

Εκτός από τους θεραπεύσιμους τύπους που αναφέρονται παραπάνω, δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την ασθένεια, αν και οι επιστήμονες προχωρούν στην παραγωγή ενός τύπου φαρμάκου που θα επιβραδύνει τη διαδικασία.

Αποποίηση ευθύνης – Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως ιατρικές συμβουλές. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πάσχει από άνοια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις τελευταίες επιλογές θεραπείας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ