Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Αρχικήxtesini10 facts για τα παθολογικά ψέματα

10 facts για τα παθολογικά ψέματα

1. Δεν είναι απλώς ένα λευκό ψέμα.
Το παθολογικό ψέμα, γνωστό και ως mythomania και pseudologia fantastica, είναι μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από μια χρόνια τάση υπερβολής, κατασκευής ή δημιουργίας ιστοριών. Το άτομο συχνά βιώνει μια αίσθηση ευφορίας όταν λέει το ψέμα και πιστεύει ότι και άλλοι θα συμμετάσχουν σε αυτό το συναίσθημα.


2. Είναι μια πραγματική ψυχική διαταραχή.
Αν και το παθολογικό ψέμα δεν έχει συμπεριληφθεί στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) – το βιβλίο που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας για τη διάγνωση ψυχικών διαταραχών – θεωρείται πραγματική κατάσταση ψυχικής υγείας.

3. Δεν είναι μόνο το ψέμα.
Ενώ η λέξη “ψέματα” βρίσκεται στο όνομα, το παθολογικό ψέμα είναι κάτι περισσότερο από το να λέει απλά ψέματα. Χαρακτηρίζεται από την ανάγκη να λέει συνεχώς ψέματα, ανεξάρτητα από το αν είναι χρήσιμο ή όχι. Το άτομο συχνά πιστεύει τα δικά του ψέματα, γεγονός που μπορεί να κάνει την πάθηση δύσκολη να αντιμετωπιστεί.

4. Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Το παθολογικό ψέμα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς το άτομο συχνά φαίνεται να λέει την αλήθεια. Μπορεί επίσης να έχουν μια πειστική ιστορία και να παρέχουν πολλές λεπτομέρειες για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

5. Συχνά χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αντιμετώπισης.
Το παθολογικό ψέμα χρησιμοποιείται συχνά ως μηχανισμός αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων της ζωής ή για να νιώσει καλύτερα. Το άτομο μπορεί να λέει ψέματα για τα επιτεύγματα, τις ικανότητες ή τα υπάρχοντά του για να νιώσει πιο σημαντικό ή για να κερδίσει την προσοχή.

6. Μπορεί να είναι επιζήμιο.
Ενώ το παθολογικό ψέμα μπορεί να φαίνεται αβλαβές, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιζήμιο τόσο για το άτομο όσο και για τους γύρω του. Το άτομο μπορεί να χάσει σημαντικές ευκαιρίες ή σχέσεις λόγω των ψεμάτων του. Επιπλέον, η συνεχής ανάγκη για ψέματα μπορεί να είναι συναισθηματικά κουραστική.

7. Είναι διαφορετικό από το να λες ψέματα για κέρδος.
Ενώ και τα δύο μπορεί να είναι επιβλαβή, το παθολογικό ψέμα είναι διαφορετικό από το ψέμα για κέρδος. Το τελευταίο γίνεται με σκοπό να πάρει κάτι, όπως χρήματα ή εξουσία. Το παθολογικό ψέμα αφορά περισσότερο την ανάγκη να πεις ψέματα, ανεξάρτητα από το αν μπορεί να κερδίσεις κάτι από αυτό.

8. Μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων διαταραχών.
Το παθολογικό ψέμα μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας, η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας και η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα νευρολογικών διαταραχών, όπως εγκεφαλική βλάβη.

9. Μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ενώ το παθολογικό ψέμα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, υπάρχουν ορισμένες αποτελεσματικές θεραπείες διαθέσιμες. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει το άτομο να μάθει να αναγνωρίζει και να αλλάζει τα μοτίβα του ψέματος. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία υποκείμενων παθήσεων ψυχικής υγείας.

10. Δεν είναι πάντα κακό.
Ενώ το παθολογικό ψέμα μπορεί να είναι επιβλαβές, δεν είναι πάντα κακό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ψέματά του για να πετύχει σπουδαία πράγματα ή για να βοηθήσει άλλους. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι με την πάθηση έχουν γίνει επιτυχημένοι πολιτικοί, δικηγόροι ή καλλιτέχνες.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ