Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα8 Σημάδια μιας τοξικής φιλίας

8 Σημάδια μιας τοξικής φιλίας

Ενώ οι φιλίες μπορεί να διαλύονται καθώς μεγαλώνουμε και να αλλάζουμε φάση στη ζωή, μερικές φορές υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ότι ήρθε η ώρα να φέρουμε σκόπιμα μια φιλία στο τέλος της. Οι φιλίες βασίζονται στην αμοιβαία συμπάθεια και τον αμοιβαίο σεβασμό, αλλά όταν η συμπεριφορά ενός φίλου σας κάνει να αμφισβητείτε τα κίνητρά του, ίσως ήρθε η ώρα να επανεκτιμηθεί η σχέση και να δούμε αν πρέπει να διορθωθεί ή να ολοκληρωθεί.
Προειδοποιητικά σημάδια τοξικής φιλίας
1.    Ανακαλύπτετε ότι οι πληροφορίες που είχατε μοιραστεί μόνο με έναν συγκεκριμένο φίλο και του είχατε ζητήσει ρητά να μην τις μοιραστεί, είναι πλέον γνωστές από άτομα με τα οποία δεν έχετε μιλήσει ποτέ για αυτό το θέμα.
2.    Ένας φίλος θέλει να μάθει περισσότερα για σένα και τη ζωή σου απ’ όσα είναι πρόθυμοι να μοιραστούν για τον εαυτό τους. Εάν αισθάνεστε ότι ο φίλος κρύβει πράγματα ή, αντίθετα, δίνει πάρα πολλές πληροφορίες πολύ νωρίς, επιβραδύνετε και ελέγξτε την κατάσταση πριν προσπαθήσετε να εμβαθύνετε τη σχέση.
3.    Ένας συνάδελφος σας που θεωρούσατε φίλο προσπαθεί να πάρει τα εύσημα για τη δουλειά που έχετε κάνει ή τις ιδέες που είχατε. Οι φίλοι δεν κλέβουν ιδέες, εύσημα, φίλους ή συντρόφους άλλων φίλων.
4.    Νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τη φιλία. Είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου για κάθε σχέση. Όταν αναρωτιέστε αν μια σχέση δεν είναι αυτό που νομίζατε ότι ήταν, δώστε στον εαυτό σας χώρο να αναλογιστεί τι μπορεί να αλλάξει ή τι λείπει.
5.    Όταν βρίσκετε τον εαυτό σας να μην θέλει να περάσει χρόνο με έναν φίλο ή να διαπιστώσετε ότι συχνά αναζητάτε λόγους για να ακυρώσετε τα σχέδια μαζί τους, αυτό είναι ένα λεπτό σημάδι ότι η σχέση δεν είναι τόσο υγιής όσο θα μπορούσε να είναι.
6.    Κάποιος προσπαθεί να σας πλησιάσει πολύ νωρίς. Όταν αισθάνεται σαν ένας νέος ή περιστασιακός φίλος πιέζει μια σχέση να γίνει πιο στενή από ό, τι είναι άνετο αυτή τη στιγμή, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν για δικό τους όφελος. Ίσως νομίζουν ότι θα μπορέσεις να τους βρεις δουλειά, μία σύνδεση με άλλο άτομο, ή να πάρουν κάτι που δεν μπορούσαν να πάρουν μόνοι τους. Μπορεί να έχουν απώτερους σκοπούς για να τη φιλία.
7.    Όταν ένας φίλος ζητά πάντα χάρες, βοήθεια, υποστήριξη, αλλά δεν είναι παρόν όταν χρειάζεσαι κάποιον να είναι εκεί για σένα. Χρειαζόμαστε φίλους στους οποίους μπορούμε να βασιζόμαστε – όχι μόνο φίλους που εξαρτώνται από εμάς.
8.    Όταν ένας φίλος φαίνεται να προσπαθεί να επιλέξει από κοινού τους άλλους φίλους σας. Οι τοξικοί φίλοι μπορεί να προσπαθήσουν να σας χρησιμοποιήσουν ως μέσο για να “διεισδύσουν” στον κύκλο σας και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να σας αποσπάσουν από αυτόν. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτό συμβαίνει όταν ο τοξικός φίλος διοργανώνει κοινωνικές εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις με τους φίλους σας, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεστε.


Τρεις ερωτήσεις για να κάνετε στον εαυτό σας
Όταν έχετε την αίσθηση ότι μια φιλία δεν είναι η ιδανική, εδώ είναι μερικές ερωτήσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν θα συνεχίσετε ή όχι τη φιλία:
1.    Αισθάνομαι καλύτερα ή χειρότερ, γενικά, αφού πέρασα χρόνο με αυτό το άτομο;
2.    Βρίσκω τον εαυτό μου να αγνοεί μηνύματα ή τηλεφωνήματα από αυτό το άτομο ή να ακυρώνει σχέδια για να βρεθεί με αυτό το άτομο;
3.    Η παρουσία αυτού του ατόμου στη ζωή μου έκανε περισσότερο κακό παρά καλό;

Πηγή: https://www.psychologytoday.com/us/blog/lifetime-connections/202201/8-signs-toxic-friendship

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ