Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότητα7 + 1 πράγματα που κάνουμε καθημερινά και βλάπτουν την υγεία μας

7 + 1 πράγματα που κάνουμε καθημερινά και βλάπτουν την υγεία μας

Οι άνθρωποι έχουν την αίσθηση που τους βοηθά να προβλέψουν πότε βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, δεν προβλέπονται όλες οι καταστάσεις, ειδικά πράγματα που κάνουν καθημερινά και θεωρούν πως δεν είναι βλαβερά. Καθημερινά πράγματα που βλάπτουν την υγεία μας χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.


Τα κάνουμε από συνήθεια, τα κάνουμε επειδή κάπου τα διαβάσαμε, επειδή έτσι μας μάθανε. Ωστόσο, δεν συνειδητοποιούμε πως τελικά μας βλάπτουν. Κι αν δεν βλέπουμε άμεσα τα συμπτώματα, θα τα δούμε σε βάθος χρόνου.

Ποια είναι τα καθημερινά πράγματα που βλάπτουν την υγεία μας

Πίνεις από πλαστικό μπουκάλι

Αρχικά κάνεις κακό στο περιβάλλον και πρέπει να μειώσεις την χρήση των πλαστικών και κατά δεύτερον, βλάπτεις τον εαυτό σου.

Τα μικροπλαστικά μπορούν να βρεθούν σε μεγάλο αριθμό πλαστικών μπουκαλιών και βλάπτουν την υγεία σου. Συγκεκριμένα, αυτά τα συστατικά που βρίσκονται σε πλαστικά μπουκάλια μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα, να αυξήσουν το σωματικό λίπος, να επηρεάσουν αρνητικά το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, να επηρεάσουν την ανάπτυξη των αρσενικών γεννητικών οργάνων, να ενθαρρύνουν την παιδική παχυσαρκία και να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Και είναι ακόμη πιο επιβλαβή για τα παιδιά.

Το στεγνό καθάρισμα

Ο στεγνός καθαρισμός είναι μια χημική διαδικασία. Πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται όταν καθαρίζονται τα ρούχα και ορισμένες μπορεί να κολλήσουν στο ύφασμα. Όταν εισπνέεις αυτές τις χημικές ουσίες, υπάρχει πιθανότητα να έχεις αναπνευστικούς και οφθαλμικούς ερεθισμούς, πονοκεφάλους, ζάλη ακόμη και προβλήματα όρασης.

Κρατάς το φτέρνισμα

Αυτό ίσως σου το έχουν μάθει από μικρό παιδί: Δεν πρέπει ποτέ να κρατάς το φτέρνισμα. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια πιθανότητα να φέρεις σε “ρήξη” το τύμπανο με τον αέρα που φτάνει στα αυτιά σου. Παράλληλα, μπορεί να προκαλέσει συμπίεση στα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια,τη μύτη και στο τύμπανο του αυτιού.

Άφησε το φτέρνισμα να βγει αβίαστα και μην προσπαθείς να το ελέγξεις.

Αρώματα γεμάτα χημικά

Πολλά αρώματα είναι γεμάτα με τοξικά συστατικά που καμία εταιρία δεν αποκαλύπτει. Αυτά τα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά και ορμονικά προβλήματα, ναυτία και εμετό. Στη χειρότερη περίπτωση, οι άνθρωποι μπορεί ακόμη και να υποφέρουν από δηλητηρίαση απ’ το άρωμα.

Σπας τα σπυράκια

Αρχικά γνωρίζεις πως με αυτήν την κίνηση που τόσο πολύ σε ανακουφίζει, κάνεις την κατάσταση χειρότερη και αφήνεις σημάδια στο πρόσωπό σου. Ωστόσο, εκτός από αυτό υπάρχει μια περιοχή στο πρόσωπο γνωστή και ως το «τρίγωνο του θανάτου» που έχει άμεση σχέση με τον εγκέφαλο και αν προκληθεί μόλυνση από ένα σπυράκι, θα μπορούσε εύκολα να φτάσει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει επιπλοκές με όραση, παράλυση , μηνιγγίτιδα και στις χειρότερες περιπτώσεις, θάνατο.

Άφησε το σπυρί να φύγει από μόνο του ή επισκέψου τον δερματολόγο σου.

Καλλυντικά με συνθετικά συστατικά

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν τα καλλυντικά που χρησιμοποιείς περιέχουν συνθετικά συστατικά, τα οποία μπορεί να είναι πολύ βλαβερά για σένα. Αυτά τα συστατικά μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και ακόμη και καρκίνο.

Δώσε πάντα προσοχή στα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιείς.

Δεν αλλάζεις το μαξιλάρι σου

Κάθε βράδυ ενώ κοιμάσαι, το μαξιλάρι σου απορροφά τα έλαια από το δέρμα, τα μαλλιά και το σώμα σου. Αυτό μπορεί να προσελκύσει τα ακάρεα σκόνης τα οποία αναπτύσσονται στο μαξιλάρι όσο κι αν εσύ δεν μπορείς να τα δεις. Και τελικά, όλο αυτό μπορεί να καταλήξει σε σοβαρές αλλεργίες!

Πειράζεις τις τρίχες στη μύτη

Είσαι στον καθρέπτη, κοιτάζεσαι και βλέπεις μια μικρή τριχούλα να προεξέχει. Μην την πειράξεις! Γιατί αν την πειράξεις μπορεί να προκληθεί ερεθισμός και φλεγμονή στο δέρμα. Επίσης, αν αφαιρέσεις τις τρίχες, θα κάνεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα πιο αδύναμο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/pragmata-poy-kanoyme-kathimerina-kai-vlaptoyn-tin-ygeia-mas/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ