Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα6 μυστικά για να καλλιεργήσετε χαμομήλι σε γλάστρες ή στον κήπο σας

6 μυστικά για να καλλιεργήσετε χαμομήλι σε γλάστρες ή στον κήπο σας

Χαμομήλι: τόσες και τόσες αναμνήσεις μας φέρνει αυτό το υπέροχο φυτό! Από τις αυλές των γιαγιάδων μας, από το ρόφημα που πίναμε μικροί και ακόμη και τώρα αλλά και από τις ανακούφιση σε στομαχικές διαταραχές! Το πανέμορφο αυτό φυτό με το χαρακτηριστικό άρωμα και τις μοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες. Το χαμομήλι είναι ένα αγαπημένο βότανο που το βρίσκουμε ως αυτοφυή φυτά στην ύπαιθρο και συχνά το μαζεύουμε για να το απολαύσουμε ως χαλαρωτικό τσάι. Όλοι εμείς οι θαυμαστές του χαμομηλιού, μπορούμε να το καλλιεργήσουμε στον κήπο, καθώς και σε γλάστρες στην αυλή μας ή στο μπαλκόνι μας, για να φτιάξουμε υπέροχα ροφήματα στο σπίτι μας. Θα σας παρουσιάσω 6 μυστικά για να καλλιεργήσετε χαμομήλι σε γλάστρες ή στον κήπο σας!


Το χαμομήλι είναι ένα ποώδες φυτό χαμηλής ανάπτυξης που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και είναι εξαιρετικά εύκολο να αναπτυχθεί. Εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στη διάθεσή μας και στην υγεία μας, το χαμομήλι έχει ιδιαίτερη διακοσμητική αξία χάρη στα εντυπωσιακά πολυάριθμα μικρά λουλούδια με λευκά πέταλα και ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στο κέντρο του λουλουδιού που θυμίζουν μικρές μαργαρίτες. Υπάρχουν 2 κύριες ποικιλίες χαμομηλιού, το γερμανικό ή άγριο χαμομήλι, ετήσιο ή διετές φυτό που έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη και το ρωμαϊκό ή ημερήσιο χαμομήλι του κήπου που έχει μικρότερη ανάπτυξη και είναι πολυετές. Ας δούμε τι φροντίδα χρειάζεται το χαμομήλι για να καλλιεργηθεί στον κήπο και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας και να απολαύσουμε όμορφα λουλούδια και υγιεινά ροφήματα στο σπίτι μας.

Το χαμομήλι μπορεί να φυτευτεί και να ευδοκιμήσει τόσο σε ημίξηρα όσο και σε ηλιόλουστα μέρη, δίνοντάς μας πλούσια ανθοφορία. Για να φυτέψουμε χαμομήλι σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε μέρη με νότια, δυτική ή ανατολική έκθεση. Το χαμομήλι φυτεύεται την άνοιξη με σπόρο ή έτοιμα φυτά και συλλέγεται από τα τέλη της Άνοιξης έως τα μέσα του Καλοκαιριού. Αν και το χαμομήλι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις εδάφους, ευδοκιμεί καλύτερα σε ελαφριά εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση για την απομάκρυνση της περίσσειας νερού. Για το χαμομήλι που φυτεύουμε στο μπαλκόνι ή την αυλή μας χρησιμοποιούμε σχετικά ρηχές γλάστρες ή ζαρντινιέρες, βάθους 10-20 εκ., καθώς το χαμομήλι έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και τις γεμίζουμε με επιφανειακό χώμα γενικής χρήσης ή ειδικό φυτόχωμα για αρωματικά φυτά και βότανα.

Το χαμομήλι χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και έχει πολύ χαμηλές απαιτήσεις τόσο για πότισμα όσο και για λίπανση. Αν έχουμε φυτέψει χαμομήλι στον κήπο μας, μετά την αρχική εγκατάσταση του φυτού που χρειάζεται καλό πότισμα, τότε ποτίζουμε μόνο μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας και ζέστης. Για φυτά χαμομηλιού που έχουμε σε γλάστρα, ποτίζουμε κάθε 2 εβδομάδες από τα μέσα της Άνοιξης έως τα τέλη του Καλοκαιριού και μία φορά το μήνα κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Το λίπασμα χαμομηλιού πρέπει να περιορίζεται ώστε να έχει ικανοποιητική ανθοφορία και υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Την Άνοιξη προσθέτουμε οργανικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο για να μην υποβαθμίσουμε την ποιότητα του χαμομηλιού που συλλέγουμε.

Μαζεύουμε το χαμομήλι από τα τέλη της Άνοιξης έως τα μέσα του Καλοκαιριού, όταν τα άνθη του είναι πλήρως ανοιχτά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Αποφεύγουμε να μαζεύουμε χαμομήλι νωρίς το πρωί όταν υπάρχει ακόμα πρωινή υγρασία και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ποιότητα της συγκομιδής. Κατά τη συλλογή του χαμομηλιού, κόβουμε μόνο τα άνθη του με ένα μικρό ψαλίδι, τα μαζεύουμε και μετά τα στεγνώνουμε σε δίσκους που τοποθετούμε σε σκιερά και καλά αεριζόμενα σημεία. Αφού στεγνώσουν τα άνθη του χαμομηλιού, τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγή βάζα που κρατάμε στο ντουλάπι μας για να τα χρησιμοποιήσουμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ρόφημα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά χαμομηλιού με 3 τρόπους: με σπόρο, με μοσχεύματα και με διαίρεση των ριζωμάτων. Ο σπόρος του χαμομηλιού φυτεύεται νωρίς την Άνοιξη στο έδαφος ή σε γλάστρες, σε θερμοκρασίες 18-20°C και σε σχετικά υγρό περιβάλλον. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε νέα φυτά χαμομηλιού χρησιμοποιώντας βλαστούς μήκους 10 εκ. αφού αφαιρέσουμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση και τα φυτέψουμε σε φυτώρια που τοποθετούμε σε δροσερό περιβάλλον για να ριζώσουν. Ένας άλλος πρακτικός τρόπος πολλαπλασιασμού του χαμομηλιού είναι η διαίρεση των ριζωμάτων κατά την Άνοιξη. Σε αυτή την περίπτωση με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε το φυτό του χαμομηλιού μαζί με τα ριζώματα του και τα φυτεύουμε σε δύο ξεχωριστές γλάστρες.

Εκτός από τη χρήση του ως ρόφημα, το χαμομήλι έχει και αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική, καθώς και στη βιομηχανία καλλυντικών. Συγκεκριμένα, το χαμομήλι βοηθά στην ανακούφιση από στομαχικά προβλήματα, όπως γαστρίτιδα και έλκη, καθώς και στον καθαρισμό και την απολύμανση του δέρματος από πληγές, εγκαύματα και ερεθισμούς που οφείλονται σε διάφορες δερματικές παθήσεις. Χρησιμοποιείται επίσης για τον καθαρισμό και την απολύμανση των ματιών από διάφορους ερεθισμούς και για την καταπολέμηση του κρυολογήματος, της ναυτίας και της ζάλης.

Το χαμομήλι είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα, οπότε δεν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε προληπτικούς ψεκασμούς για την προστασία του. Μόνο σε συνθήκες έντονης ξηρασίας, το χαμομήλι μπορεί να προσβληθεί από τα έντομα μελίγκρα και θρίπες.

Πηγή: https://tospitakimou.gr/spiti-kai-kipouriki/6-mystika-kalliergeias-xamomhli-glastres-khpo/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ