Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχικήxtesini5 τροφές που έχουν την τάση να γίνονται τοξικότερες και πιο επικίνδυνες...

5 τροφές που έχουν την τάση να γίνονται τοξικότερες και πιο επικίνδυνες στα μικροκύματα

Ο φούρνος μικροκυμάτων, βασικό στοιχείο της σύγχρονης ευκολίας, προσφέρει έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να ζεστάνετε τα γεύματα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων. Ορισμένα είδη μπορεί να γίνουν επιβλαβή όταν ψηθούν στο φούρνο μικροκυμάτων, είτε λόγω απελευθέρωσης τοξικών ουσιών είτε λόγω της υποβάθμισης των θρεπτικών ουσιών. Η κατανόηση των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα γεύματά σας δεν είναι μόνο βολικά αλλά και ασφαλή και υγιεινά. 


1. Επεξεργασμένα κρέατα

  • Κίνδυνος: Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα χοτ ντογκ και οι φέτες ντελικατέσεν περιέχουν συντηρητικά όπως νιτρικά και νιτρώδη, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε καρκινογόνες νιτροζαμίνες όταν ψηθούν στα μικροκύματα.
  • Ασφαλέστερη προετοιμασία: Το μαγείρεμα επεξεργασμένων κρεάτων στο μάτι ή στο φούρνο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού αυτών των επιβλαβών ενώσεων.

2. Πράσινα φύλλα φυλλώδη λαχανικά

  • Κίνδυνος: Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε νιτρώδη και στη συνέχεια σε νιτροζαμίνες, παρόμοια με τα επεξεργασμένα κρέατα, όταν ψηθούν στα μικροκύματα.
  • Ασφαλέστερη προετοιμασία: Επιλέξτε τον ατμό ή το σοτάρισμα φυλλωδών λαχανικών, τα οποία μπορούν να διατηρήσουν το θρεπτικό τους προφίλ χωρίς τον κίνδυνο δημιουργίας επιβλαβών ενώσεων.

3. Ρύζι

  • Κίνδυνος: Η αναθέρμανση του ρυζιού στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους τροφικής δηλητηρίασης από τα σπόρια Bacillus cereus, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν από την αρχική διαδικασία μαγειρέματος και να πολλαπλασιαστούν εάν το ρύζι δεν αποθηκευτεί σωστά πριν το ξαναζεστάνετε.
  • Ασφαλέστερη προετοιμασία: Βεβαιωθείτε ότι το ρύζι έχει κρυώσει γρήγορα μετά το μαγείρεμα και αποθηκεύεται στο ψυγείο. Κατά την αναθέρμανση, βεβαιωθείτε ότι φτάσει σε θερμοκρασία τουλάχιστον 165°F (74°C) για να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια.

4. Μητρικό γάλα

  • Κίνδυνος: Το μητρικό γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να δημιουργήσει καυτά σημεία που μπορεί να κάψουν το στόμα του μωρού. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση ζωτικών ανοσολογικών ιδιοτήτων.
  • Ασφαλέστερη προετοιμασία: Ξεπαγώστε και ζεστάνετε το μητρικό γάλα τοποθετώντας το δοχείο σε ένα μπολ με ζεστό νερό, εξασφαλίζοντας απαλή και ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας.

5. Πλαστικά Δοχεία

  • Κίνδυνος: Αν και δεν είναι τρόφιμο, τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των τροφίμων στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να αποτελούν κίνδυνο. Ορισμένα πλαστικά μπορούν να εκπλύνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως το BPA και οι φθαλικές ενώσεις στα τρόφιμα όταν ψηθούν σε μικροκύματα.
  • Ασφαλέστερη προετοιμασία: Χρησιμοποιήστε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε τα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων για να αποφύγετε τη χημική έκπλυση.

Συμπέρασμα
Ενώ ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα βολικό εργαλείο για τη θέρμανση των τροφίμων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είδη είναι καλύτερα κατάλληλα για εναλλακτικές μεθόδους μαγειρέματος για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και την υγεία. Κατανοώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με το ψήσιμο σε μικροκύματα ορισμένα τρόφιμα και επιλέγοντας ασφαλέστερες μεθόδους παρασκευής, μπορείτε να απολαύσετε την ευκολία της γρήγορης θέρμανσης χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και την ασφάλεια των γευμάτων σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ