Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα10 απλοί κανόνες ασφαλείας που θα σώσουν το παιδί από κάθε κίνδυνο

10 απλοί κανόνες ασφαλείας που θα σώσουν το παιδί από κάθε κίνδυνο

Πριν δώσετε στο παιδί σας παραπάνω ανεξαρτησία, πρέπει να λάβετε μέτρα για να εξασφαλίσετε την ασφάλειά του.


Δείτε παρακάτω 10 τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν να συμπεριφέρονται μπροστά σε ξένους.

Δείξτε τους τις εικόνες και συζητήστε μαζί τους όλους τους κινδύνους που παραμονεύουν.

Μην αποκαλύπτετε το όνομα του παιδιού σας

image

Μην γράφετε το όνομα του παιδιού σας στα προσωπικά του αντικείμενα. Ούτε στο σακίδιό του, ούτε στην τσάντα με το κολατσιό του.

Τα πράγματα του παιδιού σας δεν πρέπει να δίνουν στους ξένους πρόσβαση στις προσωπικές του πληροφορίες. Όταν ένας ξένος φωνάζει ένα παιδί με το όνομά του, αμέσως κερδίζει την εμπιστοσύνη του και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Τρέχοντας μακριά από αυτοκίνητα, προς την αντίθεση κατεύθυνση

image

Το να μάθετε στο παιδί σας να μην μπαίνει σε αυτοκίνητα ξένων, είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά το παιδί σας πρέπει να μάθει έναν ακόμα κανόνα: αν το πλησιάσει ένα αυτοκίνητο ή το ακολουθεί και προσπαθεί να του τραβήξει την προσοχή, θα πρέπει να τρέξει γρήγορα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Βρείτε έναν οικογενειακό κωδικό

image

Αν κάποιος πει στο παιδί σας “Έλα μαζί μου. Θα σε πάω στη μαμά και το μπαμπά”, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει, είναι να ρωτήσει τον άγνωστο πώς λένε τη μαμά και το μπαμπά και ποιος είναι ο οικογενειακός κωδικός τους. Καλό θα ήταν να βρείτε μια λέξη ασφαλείας, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Εγκαταστήστε εφαρμογές εντοπισμού

image

Χάρη στη λειτουργία GPS, τέτοιες εφαρμογές σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε την ακριβή τοποθεσία του παιδιού σας και πόση μπαταρία έχει στο κινητό του.

  • Life360 Locator iOS | Android
  • GPS Phone Tracker iOS | Android

Ρολόι με κουμπί έκτακτης ανάγκης

image

Τα γκάντζετ με ενσωματωμένο κουμπί έκτακτης ανάγκης, έχουν τη μορφή ρολογιού, μπρελόκ, βραχιολιού ή κολιέ. Με μια ειδική εφαρμογή στα κινητά, οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν πάντα την ακριβή τοποθεσία του παιδιού τους. Αν το παιδί πατήσει το κουμπί, το σήμα θα πάει στους γονείς ή την αστυνομία.

Φωνάζοντας “Δεν τον ξέρω!”

image

Πείτε στο παιδί σας ότι αν το αρπάξει κάποιος ξένος, θα πρέπει να φωνάξει, να τον δαγκώσει και να τραβήξει την προσοχή των άλλων με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, θα πρέπει να φωνάζει “Δεν τον ξέρω. Θέλει να με πάρει μακριά.”

Διακοπή συνομιλίας και διατήρηση απόστασης

image

Το παιδί σας θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι υποχρεωμένο να μιλάει σε ξένους, οπότε αν μια συζήτηση διαρκέσει πάνω από 5-7 δευτερόλεπτα, καλό θα ήταν να πάει σε ένα πιο ασφαλές μέρος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα πρέπει να κρατάει μια απόσταση ασφαλείας γύρω στα 2-3 μέτρα. Αν ο ξένος προσπαθήσει να πάει πιο κοντά, το παιδί θα πρέπει να απομακρυνθεί.

Να μην μπαίνει στο ασανσέρ μαζί με ξένους

image

Μάθετε στο παιδί σας να περιμένει το ασανσέρ με την πλάτη στον τοίχο, ώστε να μπορεί να βλέπει όποιον πλησιάζει. Σε περίπτωση που έρθει κάποιος άγνωστος, θα πρέπει να βρει μια οποιαδήποτε δικαιολογία για να μην μπει στο ασανσέρ. Η καλύτερη επιλογή, είναι να προσποιηθεί ότι ξέχασε κάτι. Αν ο ξένος επιμείνει να μπει στο ασανσέρ μαζί του, το παιδί σας θα πρέπει να πει ευγενικά: “Οι γονείς μου λένε ότι πρέπει να μπαίνω στο ασανσέρ μόνος μου ή με τους γείτονες.”

Να μην λέει στους ξένους ότι οι γονείς του λείπουν

image

Πείτε στο παιδί σας ότι αν κάποιος χτυπήσει την πόρτα, αλλά δεν φαίνεται από το μάτι και δεν απαντάει στην ερώτηση “Ποιος είναι”, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξει την πόρτα. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πει στον άγνωστο ότι οι γονείς του λείπουν, ακόμα και αν αυτός ισχυριστεί ότι είναι φίλος των γονιών του.

Πρέπει να αποφεύγει να συναντάει προσωπικά φίλους από το διαδίκτυο

image

Προειδοποιήστε το παιδί σας ότι στον σημερινό κόσμο, οι εγκληματίες βρίσκουν τα θύματά τους μέσω του διαδικτύου και ότι αν κάποιος του πει πως είναι ο 10χρονος Μιχάλης από την απέναντι πολυκατοικία, δεν είναι σίγουρο ότι λέει την αλήθεια. Επίσης, μάθετε στο παιδί σας να μην αποκαλύπτει σε αγνώστους τη διεύθυνση ή το τηλέφωνο του σπιτιού, ούτε να στέλνει προσωπικές του φωτογραφίες σε ξένους. Τέλος, θα πρέπει πάντα να αρνείται προσκλήσεις από αγνώστους.

Πηγή: https://www.citypatras.gr/plus/10-aploi-kanones-asfaleias-poy-tha-sosoyn-to-paidi-kindyno/?fbclid=IwAR3wQ-cWpXYioLL2kVOSaScHTGYhdHEE2opvMH8Vs-24UzE7mefqicxhD_o

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ