Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΌσα δεν πρέπει να κάνεις ως γονιός, αν θέλεις ένα ώριμο παιδί!

Όσα δεν πρέπει να κάνεις ως γονιός, αν θέλεις ένα ώριμο παιδί!

Υπάρχουν διαφορετικές «περιοχές» ωριμότητας: συναισθηματική, φυσική, ηθική, κοινωνική. Και είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή ενός παιδιού προκειμένου να γίνει ανεξάρτητο κι υπεύθυνο με τις δικές του απόψεις, πάντα έτοιμο να βοηθήσει τους άλλους. Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι πάντα εύκολη όμως.


Και ορισμένες φορές, οι γονείς από την υπερβολική αγάπη που έχουν για το παιδί τους κάνουν λάθη. Μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να αναπτύξει αυτές τις ιδιότητες στον χαρακτήρα του και να τον προετοιμάσεις για την ενηλικίωση.

Ποιος είπε ότι η ανατροφή ενός παιδιού είναι εύκολη υπόθεση; Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να κάνεις το παιδί σου πιο ώριμο, πιο υπεύθυνο κι ανεξάρτητο, πιο ελεύθερο.

Μάθε το παιδί να βασίζεται στον εαυτό του

Είναι προτιμότερο να μην κάνεις τα πάντα εσύ για το παιδί σου. Πρέπει να μάθει να ντύνεται μόνο του, να δένει μόνο του τα κορδόνια, να ετοιμάζει μόνο του την τσάντα για το σχολείο.

Πρέπει να κάνεις υπομονή και να αφήσεις το παιδί σου να προσπαθήσει και να τα καταφέρει μόνο του. Μπορεί να μην είσαι πάντα εκεί να τον βοηθήσεις και πρέπει να βασίζεται στον εαυτό του.

Δώσε τη δυνατότητα της επιλογής

Άφησε το παιδί σου να κάνει μια επιλογή. Άφησέ το να επιλέξει τα ρούχα του, τα παιχνίδια του, τα χόμπι του, τι του αρέσει και τι όχι. Μπορείς να βοηθήσει με συζήτηση και συμβουλή αλλά μην κάνεις εσύ την επιλογή.

Δώσε την δυνατότητα στο παιδί σου να επιλέγει!

Μην το ακολουθείς παντού

Γνωρίζουμε πως είναι μεγάλη η ανησυχία σου. Καθώς μεγαλώνει, όμως, μη το ακολουθείς παντού. Μπορεί να πάει μόνο του στο σχολείο σε μια πιο συνειδητή ηλικία κι ενώ γνωρίζει τους κανόνες ασφαλείας και πώς να συμπεριφέρεται στον δρόμο.

Ειδικά αν πηγαίνει μαζί με άλλα παιδιά στο σχολείο, άφησέ τα να συζητήσουν στον δρόμο για τις ασκήσεις και τα παιχνίδια τους.

Μάθε στο παιδί σου τον αυτοέλεγχο

Τα παιδιά είναι πολύ συναισθηματικά. Μπορεί να κλαίνε με μαύρο δάκρυ… μπορεί και να γελούν με την ψυχή τους πολύ δυνατά. Πρέπει, όμως, να μάθεις στο παιδί σου τον έλεγχο. Τον έλεγχο των συναισθημάτων.

Άφησέ το να μιλά για τον εαυτό του

Είναι σημαντικό να δίνεις στο παιδί την ευκαιρία να μιλά για τον εαυτό του. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για τις διανοητικές όσο και για τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Το παιδί δεν πρέπει να φοβάται ότι κάποιος μπορεί να του ζητήσει κάτι. Θα πρέπει να μάθει πώς να απαντά σε ερωτήσεις και να απαντά αυθόρμητα.

Διαφορετικά, μπορεί να γίνει ντροπαλός και να κλειστεί στον εαυτό του.

Φέρσου σαν να είναι μεγάλο

Όταν το παιδί σου γίνει τριών ετών μπορείς σιγά σιγά να του αναθέσεις κάποιες δουλειές και να του μιλάς σαν να είναι μεγάλος. Δηλαδή, πρέπει το ίδιο να φτιάχνει και να μαζεύει τα παιχνίδια του. Και καθώς μεγαλώνει, μπορείς να του αναθέσεις κι άλλες μικρές υποχρεώσεις.

Αυτό θα αναπτύξει και θα ενθαρρύνει την επιμέλεια και την πειθαρχία, ενώ θα τον βοηθήσει να σέβεται και τη δουλειά των άλλων.

Πηγή: https://ipop.gr/family/osa-den-prepei-na-kaneis-os-gonios-an-theleis-ena-orimo-paidi/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ