Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΌλα είναι στιγμές - καλές ή κακές - αυτό να θυμάσαι. Και...

Όλα είναι στιγμές – καλές ή κακές – αυτό να θυμάσαι. Και αυτά είναι τα μαθήματα που σου διδάσκει η σκληρή πλευρά της ζωής

Οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής. Το πώς αντιδράμε σε αυτές, θα καθορίσει και το πώς θα τις ξεπεράσουμε. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πότε ή πόσο οι δύσκολες στιγμές θα μας επηρεάσουν. Αυτό που μπορούμε όμως να ελέγξουμε είναι πώς θα αντιδράσουμε δεδομένων των συνθηκών.


«Κάθε αντιξοότητα, κάθε αποτυχία και κάθε στενοχώρια φέρει μαζί της τον σπόρο ενός ισοδύναμου ή μεγαλύτερου οφέλους» έχει πει ο Αμερικανός συγγραφέας Napoleon Hill. Μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα όταν αντιμετωπίζουμε το σκοτάδι κατάματα και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που γίνονται κτήμα μας όταν βιώνουμε άσχημες καταστάσεις.

 

 

5 πολύτιμα μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν οι δύσκολες καταστάσεις

Τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή

Το να περνάμε δύσκολες στιγμές μας βοηθά να καταλάβουμε τι είναι στα αλήθεια σημαντικό στη ζωή. Αντιλαμβανόμαστε για το τι πρέπει να ανησυχούμε και τι όχι.

Όταν όλα ανατρέπονται, συνειδητοποιούμε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένα ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμα είναι μικροκαταστάσεις όπως ένα καλό γέλιο με φίλους, ο ξεκούραστος ύπνος, ένα υγιές σώμα και μια βαθιά συζήτηση με τον αγαπημένο μας.

μαθήματα ζωής

Unsplash

Ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φίλοι

Στις δύσκολες στιγμές, συνειδητοποιείς ποιος νοιάζεται πραγματικά για σένα και ποιος όχι.

Ποιος έρχεται στο νοσοκομείο όταν είσαι άρρωστος;

Ποιος σε βοηθά να ξεπεράσεις έναν χωρισμό;

Ποιος σε στηρίζει όταν χάνεις τη δουλειά σου;

Οι αντίξοες συνθήκες σε βοηθούν να συνειδητοποιήσεις ποιος σε έχει ως προτεραιότητα και ποιος όχι.

 

Πόσο δυνατός είσαι

Οι δύσκολες στιγμές μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε πόση δύναμη έχουμε για να συνεχίσουμε. Μας βοηθούν να χτίσουμε χαρακτήρα και να βελτιώσουμε τα καλά μας χαρακτηριστικά.

Όταν ξεπερνάς τα ζόρια, χτίζεις την αυτοπεποίθησή σου και μαθαίνεις ότι μπορείς να επιβιώσεις τα πάντα. Αντιλαμβάνεσαι σιγά σιγά ότι μπορείς να ευδοκιμήσεις παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Unsplash

Πώς να είσαι εκεί για τους άλλους

Ένα σημαντικό μάθημα που διδάσκεσαι είναι το πόσο σημαντικό είναι να είσαι καλός φίλος και να είσαι εκεί για τους άλλους όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αντιλαμβάνεσαι τη δύναμη μιας αληθινής φιλίας. Ανακαλύπτεις ότι θέλεις να σταθείς δίπλα στους ανθρώπους που στάθηκαν και εκείνοι πλάι σου στα σκοτάδια σου.

 

Η ζωή συνεχίζεται

«Με τρεις λέξεις, μπορώ να συνοψίσω όλα όσα έχω μάθει για τη ζωή. Πως αυτή συνεχίζεται» – Robert Frost.

Τη στιγμή που ανατρέπονται όλα εκείνα που θεωρούσες μέχρι χθες σίγουρα κι ασφαλή, φαίνεται το πόσο δυνατά έχεις μάθει να παλεύεις, εκεί διακρίνεται ξεκάθαρα κι ο χαρακτήρας σου. Η ζωή συνεχίζεται με ή χωρίς εσένα, επομένως είναι στο χέρι σου να καθορίσεις πώς θα τη ζήσεις στο έπακρο.

Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο στον κόσμο από το να ξέρεις πως επιβίωσες από τα χειρότερα, τα δικά σου χειρότερα. Έχεις νικήσει. Οι πιο σκοτεινές μέρες σου είναι αυτές που αναδεικνύουν τις δυνάμεις σου, που καθορίζουν ποιος είσαι πραγματικά, που ξυπνούν το θηρίο μέσα σου. 

Όλα στη ζωή είναι στιγμές, γι’ αυτό να τις ζεις στο τέρμα. Χωρίς ταμπέλες, στερεότυπα και περιορισμούς. Έχεις κάθε δικαίωμα να ζεις όπως εσύ ονειρεύεσαι. Μην συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο.

 

Tags : MindMindfulness

Φελίτσια Μακοβεϊ 22 January 2023

Πηγή: https://ipop.gr/mind/ola-einai-stigmes-kales-i-kakes-ayto-n/?fbclid=IwAR1QS5eD_iGgm8CdcdIypbkAaZZB72CsVESDX7EJEYoDizjSzvjSXST3ThA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ