Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤροφική αλλεργία: Ποιες τροφές πρέπει να προσέξεις;

Τροφική αλλεργία: Ποιες τροφές πρέπει να προσέξεις;

Αν γενικά είσαι αλλεργικός σε διάφορα τρόφιμα, τότε σίγουρα θα ξέρεις ότι υπάρχουν κάποιες αλλεργιογόνες τροφές, στις οποίες και να μην έχεις αλλεργία καλό είναι να τις προσέχεις. 


Ωστόσο, το να ξέρεις αυτές τις αλλεργιογόνες τροφές δεν αφορά μόνο τους αλλεργικούς, αλλά και τους γονείς, που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι στην περίπτωση που το παιδί τους αποδειχθεί αλλεργικό σε κάτι. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργία από τη μικρή τους κι όλας ηλικία σε αυτές τις τροφές.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιο αλλεργιογόνες τροφές;

Αυγά

7 στα 10 άτομα που έχουν τροφικές αλλεργίες είναι αλλεργικά και στο αυγό. Έχει αποδειχθεί πως ειδικά το ασπράδι του αυγού είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνο και μπορεί πολύ εύκολα να πυροδοτήσει μια αλλεργική αντίδραση. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει πως αν έχεις αλλεργία στο αυγό δεν μπορείς να καταναλώσεις και τρόφιμα που το περιέχουν κι είναι πραγματικά πολλά, όπως μαγιονέζα, κρουασάν, ομελέτες, κέικ με αυγό, μαρέγκα, μπιφτέκια με αυγό και πολλά είδη γλυκών.

Φιστίκια και καρύδια

Η αλλεργία στα φιστίκια ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν τα άτομα με αλλεργία στα φιστίκια να αποφεύγουν και τα καρύδια. Τα άτομα αυτά έχουν πολλές φορές αλλεργία και σε άλλα είδη ξηρών καρπών και πρέπει συνεχώς να κοιτούν τις ετικέτες των τροφίμων, αφού σε πολλά υπάρχει έστω και μικρή ύπαρξη ξηρών καρπών. Τα καρύδια περιέχουν και αυτά με τη σειρά τους σε πολλά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, αλλά και τα γλυκά, ενώ οι αλλεργικοί σε αυτά συχνά αποφεύγουν και τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα κάστανα και τα κουκουνάρια.

Ψάρι

Μία ακόμα αλλεργία που διχάζει τους αλλεργικούς σχετικά με αν μπορούν να τρώνε θαλασσινά και οστρακοειδή παρά την αλλεργία τους στο ψάρι. Ωστόσο, οι ειδικοί τους προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από την κατανάλωση οστρακοειδών και άλλων θαλασσινών.

Οστρακοειδή

Το παραπάνω ισχύει και για τους αλλεργικούς στα οστρακοειδή, μια αλλεργία αρκετά συχνή. Αν την έχεις κι εσύ, τότε θα πρέπει να αποφεύγεις τις γαρίδες, τα καβούρια, τους αστακούς, τις καραβίδες και άλλα συναφή.

Γάλα

Μία από τις πιο δύσκολες αλλεργίες, ειδικά όταν εμφανίζεται από μικρή ηλικία. Δυστυχώς τα άτομα που έχουν αυτή την αλλεργία πρέπει να αποφεύγουν όλα τα γαλακτοκομικά, πολλά από τα οποία έχουν να προσφέρουν αρκετά θετικά στην υγεία. Αν έχεις αυτή την αλλεργία πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός σε ό,τι τρως, γιατί το γάλα μπορεί να κρύβεται και εκεί που δεν το ‘χεις σκεφτεί.

Σόγια

Μπορεί το 70% των παιδιών με αυτή την αλλεργία να την ξεπερνούν αργότερα, ωστόσο πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, αφού εμφανίζεται σε αρκετά βρέφη.

Σιτάρι

Η αλλεργία στα δημητριακά είναι αρκετά συνηθισμένη. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι τροφές που περιέχουν σιτάρι, όπως τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ψωμί, το πίτουρο, το φύτρο σιταριού, το σιμιγδάλι, τα πατατάκια και το πλιγούρι.

Από τις αλλεργιογόνες τροφές δεν λείπουν τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα και οι φράουλες, που είναι επίσης συχνό φαινόμενο.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/trofiki-allergia-poies-trofes-prepei-na-prosexeis/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ