Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο λάδι τηγανίσματος είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι φανταζόμασταν

Το λάδι τηγανίσματος είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι φανταζόμασταν

Κανείς ποτέ δεν είπε ότι το λάδι τηγανίσματος είναι αθώο… Ίσα ίσα πολλές έρευνες και γιατροί κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει να μας πείσουν για τις συνέπειες στην υγεία μας. Μια ακόμα έρευνα τώρα έρχεται να επιβεβαιώσει το πόσο βλαβερό είναι το λάδι τηγανίσματος… για την ακρίβεια μας πείθει ότι τελικά είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι φανταζόμασταν!


Όπως διαπίστωσε μια νέα επιστημονική έρευνα, το λάδι τηγανίσματος χειροτερεύει τον καρκίνο του εντέρου, αλλλά και την κολίτιδα σε ποντίκια.

Οι επιστήμονες έδωσαν σε ποντίκια λάδι τηγανίσματος και διαπιστώθηκε πως οι φλεγμονές του εντέρου έγιναν χειρότερες, ενώ οι όγκοι μεγάλωσαν σε μέγεθος.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει τις επιπτώσεις του λαδιού σε περιστατικά φλεγμονών και όγκων του εντέρου, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο με ζώα και συγκεκριμένα με ποντίκια. Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμερστ.

Και τι ακριβώς κάνει το λάδι τηγανίσματος;

Όπως διαπιστώθηκε, τα ποντίκια που κατανάλωσαν τηγανισμένο λάδι εμφάνισαν επιδείνωση στις φλεγμονές του εντέρου, λόγω της εξάπλωσης βακτηρίων ή τοξικών βακτηριακών προϊόντων στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης αυξήθηκε το μέγεθος πιθανών όγκων στο έντερο.

«Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης», σχολίασε σχετικά η δρ. Τζιάναν Ζανγκ, επικεφαλής της έρευνας.

Ο Γκουόντον Ζανγκ, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, τόνισε απ’ την πλευρά του ότι η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει ότι το λάδι τηγανίσματος προκαλεί προβλήματα στο έντερο, όμως, αν οι πάσχοντες καταναλώνουν τρόφιμα που μαγειρεύονται με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύουν να κάνουν την ασθένειά τους πιο επιθετική.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κανόλα (αποτελεί ποικιλία της ελαιοκράμβης) στην οποία τηγανίστηκε φαλάφελ στους 190 βαθμούς Κελσίου. Ο Έρικ Ντέκερ, ειδικός στην χημική ανάλυση των λιπών, βρήκε τα επίπεδα των λιπαρών οξέων, των ελεύθερων λιπαρών οξέων και το επίπεδο οξείδωσης αυτού του λαδιού.

Οι ερευνητές έδωσαν σε μια ομάδα ποντικιών μια διατροφή στην οποία να συνδυαζόταν το λάδι τηγανίσματος με το φρέσκο ελαιόλαδο ενώ στην ομάδα ελέγχου σε όλες τις τροφές χρησιμοποιούνταν μόνο φρέσκο λάδι. Εξέτασαν τις φλεγμονές του εντέρου, τη διαρροή του και τους όγκους.

Οι όγκοι είχαν διπλάσιο μέγεθος στην ομάδα χειρισμού συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/to-ladi-tiganismatos-einai-poly-cheirotero-ap-o-ti-fantazomastan/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ