Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι συμβαίνει όταν κοιμάσαι αμέσως μετά το φαγητό;

Τι συμβαίνει όταν κοιμάσαι αμέσως μετά το φαγητό;

Έχεις παρατηρήσει ότι κοιμάσαι μετά το φαγητό; Σε παίρνει ο ύπνος πολύ εύκολα, έχοντας καταναλώσει μια αρκετά επαρκή ποσότητα φαγητού; Είναι καλό, όμως, αυτό; 


Ο ύπνος ή ακόμα και το να ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να έχει κάποιες πραγματικά δυσάρεστες συνέπειες και φυσικά καλό είναι να το αποφεύγεις, ακόμα κι αν νυστάζεις λιγάκι.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι μετά το φαγητό;

Καούρα 

Κανονικά, το οξύ που παράγεται κατά την πέψη της τροφής περιέχεται στο στομάχι. Η βαρύτητα παίζει ρόλο εδώ, καθώς βοηθάει το φαγητό να κατέβει προς τα κάτω. Όταν ξαπλώνεις, το οξύ κινείται μέσω του στομάχου και μπορεί να έρθει σε επαφή με τα ευαίσθητα μέρη του πεπτικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καούρα , ένα οδυνηρό αίσθημα καύσου στο στήθος ή το λαιμό σου.

Ποιότητα ύπνου 

Εάν έφαγες ένα μεγάλο γεύμα αμέσως πριν τον ύπνο, η διαδικασία πλήρους πέψης συνεχίζεται ενώ κοιμάσαι. Ο λόγος για τον κακό ύπνο μπορεί να είναι διαφορετικός για τον καθένα. Θα μπορούσε να είναι ότι το μυαλό σου είναι πιο ενεργό κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να κοιμάσαι λιγότερο βαθιά. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι ξυπνάς λόγω συμπτωμάτων καούρας. Εξαρτάται επίσης από το είδος του φαγητού που προτίμησες και από το πόσο έφαγες τελικά.

Έντονα όνειρα και εφιάλτες 

Και φυσικά όταν κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι είναι πιο πιθανό να δεις άσχημα όνειρα. Και, όπως αναφέρθηκε λίγο πριν, ο μεταβολισμός σου κάνει τον εγκέφαλό σου να είναι πιο ενεργός. Ίσως, λοιπόν, αν παρατηρήσεις ότι έχεις αρκετά ζωντανά όνειρα, ακόμα και εφιάλτες, απλά σταμάτα να τρως πριν τον ύπνο.

Επίσκεψη στην τουαλέτα 

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυξημένη ανάγκη ούρησης τη νύχτα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ποσότητα καφεΐνης στα τρόφιμα που τρως. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό σου μπορεί να είναι διουρητικό, ή με άλλα λόγια, σε κάνει να θες να πας στην τουαλέτα περισσότερο. Φυσικά, μπορεί να φταίει και ο καφές σου σε αυτό. Αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι η καφεΐνη υπάρχει επίσης στο τσάι, σε επιδόρπια που περιέχουν σοκολάτα και σε ορισμένα φάρμακα. Επίσης, πέρα από την καφεΐνη που ίσως να περιέχεται στο φαγητό σου, καταλαβαίνεις πως είναι πολύ λογικό να θες να πας στην τουαλέτα ενώ κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι.

Αύξηση του βάρους 

Όταν πέφτεις στο κρεβάτι σου αμέσως μετά το φαγητό δεν δίνεις στο σώμα αρκετό χρόνο για να κάψει θερμίδες από το γεύμα σου. Έτσι, παρ’ όλο που μπορεί να νυστάζεις πολύ μετά από ένα καλό γεύμα είναι καλύτερο να προσπαθείς να μείνεις ξύπνιος έστω και για λίγες ώρες, αν δεν θες να πάρεις περιττά κιλά και χωρίς λόγο.

Bonus: Πόση ώρα πρέπει να περάσει μετά το φαγητό για να κοιμηθείς;

Για να αποφευχθούν τυχόν ζητήματα, όπως καούρα ή αϋπνία τη νύχτα, θα πρέπει ότι φας να έχει μετακινηθεί στο λεπτό έντερο πριν πας για ύπνο. Οι διατροφολόγοι λένε ότι αυτό χρειάζεται περίπου 3 ώρες για να γίνει. Είναι απλώς μια οδηγία, αλλά σίγουρα μια που πρέπει να θυμάσαι κάθε φορά που τρως και αρχίζεις να νυστάζεις.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/ti-symvainei-otan-koimasai-amesos-meta-to-fagito/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ