Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι συμβαίνει στους ανθρώπους που κλωτσάνε στον ύπνο τους; Η επιστήμη εξηγεί!

Τι συμβαίνει στους ανθρώπους που κλωτσάνε στον ύπνο τους; Η επιστήμη εξηγεί!

Σου έχει τύχει να κοιμηθείς με κάποιον και το επόμενο πρωί να σου πει ότι τον…κλώτσησες; Τι συμβαίνει όταν κλωτσάς στον ύπνο σου; Η επιστήμη σου λέει τι κρύβεται από πίσω.
Πολλές φορές νιώθουμε ότι πέφτουμε από μια σκάλα, άλλες μιλάμε στον ύπνο μας κι άλλες κλωτσάμε! Τι συμβαίνει όταν κλωτσάς στον ύπνο σου; Η επιστήμη το εξηγεί λέγοντας πως πρόκειται για μια κατάσταση ύπνου κατά την οποία βλέπεις άσχημα όνειρα, ακούς φωνές, κάνεις βίαιες κινήσεις σε χέρια και πόδια.


Κατά τη διάρκεια του ύπνου και όταν βλέπεις όνειρα, δεν κινείσαι καθώς ο εγκέφαλος δίνει σήμα στο σώμα να παραμείνει ακίνητο. Αλλά, αυτό δεν συμβαίνει στους ανθρώπους που έχουν διαταραχές στον ύπνο.

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Neurology, ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έθεσε ως στόχο να δει τι προκαλεί αυτή τη διαταραχή στον ύπνο κι αν για παράδειγμα ο τρόπος ζωής συνδέεται με την κατάσταση.

Σύμφωνα με το EurekAlert! Science News, οι ερευνητές είχαν βρει παλαιότερα πως συνδέεται με εγκεφαλικές καταστάσεις, όπως η νόσος του Parkinson, τώρα βρήκαν πως συμβαίνει και σε ανθρώπους που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά ή σε εκείνους που έχουν διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία σε περισσότερους από 30.000 ενήλικες, οι οποίοι ερευνήθηκαν για διάφορες πτυχές της γενικής ευημερίας τους, όπως ο τρόπος ζωής τους, κοινωνικοί, οικονομικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αφού αποκλείστηκαν όσο είχαν Parkinson, άνοια, Alzheimer, σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες διαπιστώθηκε πως είχαν διαταραχές στον ύπνο.

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν πως εκείνοι που είχαν διαταραχές ήταν πολύ πιθανό να παίρνουν αντικαταθλιπτικά ή να έχουν μια ψυχική ασθένεια ή να βιώνουν κάποιο μετατραυματικό στρες.

Οι μελετητές βρήκαν και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία: Τα δεδομένα έδειξαν πως είναι πιο πιθανό να συμβεί στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να το προκαλέσει, αν ο σύντροφός σου σε σπρώχνει ή σε κλωτσά στον ύπνο, πρέπει να μιλήσετε για αυτό και να το αντιμετωπίσετε. Ένας γιατρός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και να δώσει μια λύση στο πρόβλημα.

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/ti-symvainei-stoys-anthropoys-poy-klotsane-ston-ypno-toys-i-epistimi-exigei/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ