Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι προκαλεί στο σώμα η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης C

Τι προκαλεί στο σώμα η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης C

Υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης C διαβάζεις και αναρωτιέσαι εάν όντως αυτό είναι εφικτό και κάτι για το οποίο θα πρέπει ν’ ανησυχείς. Είναι;


Ενώ είναι πολύ εύκολο να καταναλώσεις περισσότερο απ’ το κανονικό ορισμένες βιταμίνες, είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις με τη βιταμίνη C.


Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας. Μάλιστα, επειδή ο οργανισμός μας δεν παράγει βιταμίνη C, πρέπει να την αναζητάμε και να την καταναλώνουμε μέσω διάφορων τροφίμων.

Τα οφέλη που έχει η βιταμίνη C για την υγεία μας είναι πολλά, μεταξύ των οποίων είναι και η αντιοξειδωτική της δράση, η παραγωγή κολλαγόνου και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Συγκριτικά, με άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη C έχει ένα ακόμη καλό κι αυτό είναι ότι το σώμα μας αποθηκεύει όση από αυτή χρειάζεται και διώχνει αυτή που δεν χρειάζεται πλέον.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός είναι και ο λόγος που η υπερβολική κατανάλωση της βιταμίνης C δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο οργανισμός μας αποκομίζει περισσότερα οφέλη. Παράλληλα, επειδή οι υπερβολικές δόσεις της βιταμίνης C δεν κατακρατούνται στο σώμα, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι και τοξική.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι συνήθως στα 75 mg, που μπορείς εύκολα να αποκομίσεις απ’ τη διατροφή σου ή συμπληρώματα διατροφής.

Το ανώτερο ασφαλές όριο ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C είναι για τους ενήλικες στα 2,000 mg, που σημαίνει ότι στο ενδεχόμενο της υπέρβασης αυτού του ορίου, ακολουθούν και οι παρενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη ναυτία και τη διάρροια.

Πώς γίνεται κάποιος να καταναλώσει 2,000 mg βιταμίνης C; Μη διαβάζοντας σωστά τις ετικέτες διάφορων τροφίμων και κυρίως συμπληρωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης της βιταμίνης περιλαμβάνονται ακόμη και τα προβλήματα στο έντερο, αλλά και ο σχηματισμός πέτρας στα νεφρά.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/ti-prokalei-sto-soma-i-ypervoliki-katanalosi-vitaminis-c/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ