Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι θα γινόταν αν η Γη σταματούσε ξαφνικά να... γυρίζει;

Τι θα γινόταν αν η Γη σταματούσε ξαφνικά να… γυρίζει;

Στην ταινία του 1951 «The Day the Earth Stood Still», ένας εξωγήινος ονόματι Klaatu και ο ρομπότ σύντροφός του Gort σταματούν σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά στη Γη ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας την προηγμένη εξωγήινη τεχνολογία τους. Τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια, οι τηλεοράσεις και όλα παύουν να λειτουργούν και ο πλανήτης μπαίνει σε μια απόκοσμη παύση.


Η ζωή αλλιώς: Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να ζήσουμε 1.000.000 χρόνια;

Τι θα γινόταν λοιπόν αν η ταινία αυτή ήταν πραγματική; Φαντάσου έναν εξωγήινο με ένα ακόμα πιο ισχυρό εργαλείο, που θα μπορούσε στ’ αλήθεια να σταματήσει την περιστροφή της Γης. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά η περιστροφή του πλανήτη μας βασίζεται σε μερικές από τις πιο βασικές διαδικασίες του και πιθανότατα δεν θα υπήρχαμε αν η Γη ήταν ένας ακίνητος πλανήτης.

Τι θα γινόταν αν η Γη σταματούσε να γυρίζει;

Η Γη αυτή τη στιγμή περιστρέφεται με ταχύτητα 1770 km/h στον ισημερινό, καθώς γυρναέι γύρω από τον ήλιο. Αν αυτό σταματούσε ξαφνικά, αυτό θα σήμαινε το απόλυτο… χάος. Οτιδήποτε στη στεριά δεν ήταν προσκολλημένο σε βράχο, θα πετούσε. Η ξαφνική διακοπή θα προκαλούσε τεράστια τσουνάμι. Όλα αυτά θα ήταν καταστροφικά, και αυτό δεν είναι το χειρότερο σενάριο!

τι θα γινόταν αν
Unsplash

Φονικές καταιγίδες

Η Γη μπορεί να σταματούσε ξαφνικά, αλλά η ατμόσφαιρα θα συνέχιζε να περιστρέφεται, κάτι που θα προκαλούσε ανέμους και καταιγίδες που ταξιδεύουν με την ταχύτητα μιας ατομικής έκρηξης. Αν κάποιος επιζούσε από αυτές τις καταστροφές, τα πράγματα επρόκειτο να γίνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα.

Η Γη δεν είναι απόλυτα στρογγυλή. Η τρέχουσα περιστροφή της σημαίνει ότι υπάρχει μια διόγκωση νερού στον ισημερινό, που προκαλείται από μια φυγόκεντρη δύναμη.

Εάν λοιπόν σταματήσει να περιστρέφεται, το εξόγκωμα θα ισοπεδωθεί και το νερό θα εξαπλωθεί προς κάθε πόλο, όπου η βαρύτητα είναι ισχυρότερη, γεμίζοντας την Αρκτική και το νότιο πόλο με τόνους νερού.

Unsplash

Αλλαγή του χρόνου

Στη νέα, ακίνητη Γη, μια μέρα θα έπαυε να έχει διάρκεια 24 ωρών. Και αντ’ αυτού, θα είχε διάρκεια 365 ημερών.

Ο μισός πλανήτης θα είχε μόνιμο φως της ημέρας, ο άλλος μισός μόνιμο σκοτάδι

Το μόνο θεωρητικά κατοικήσιμο μέρος της Γης θα ήταν μια μικροσκοπική, λυκόφωτη λωρίδα γης ανάμεσα στα δύο μισά.

Τι θα συμβεί αν εκραγούν ταυτόχρονα όλα τα ηφαίστεια που υπάρχουν στον πλανήτη Γη;

Θανατηφόρες ακτίνες

Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη κίνησης της Γης θα σήμαινε ότι το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο της θα αποσυντεθεί και τελικά θα εξαφανιστεί. Σύντομα θα εξαφανιζόταν και η δική μας ατμόσφαιρα.

Κάτι που στη συνέχεια θα μας άφηνε εκτεθειμένους σε θανατηφόρες ακτίνες χωρίς πρακτικά καμία πιθανότητα επιβίωσης. Εκτός κι αν κινηθούμε στα βάθη της Γης, κάτι που από μόνο του θα είχε τις δικές του δυσκολίες!

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται πολύ ζοφερά και τρομακτικά, αλλά μην πανικοβάλλεσαι. Οι επιστήμονες λένε ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί (για τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια). Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, καθώς κανείς από εμάς δεν θα βρίσκεται εδώ τριγύρω για να το ζήσει.

Πηγή: https://ipop.gr/lifestyle/ti-tha-ginotan-an-i-gi-stamatoyse-xafnik/?fbclid=IwAR2oJJYX76v8UENJvp6d2i16V5wi25shaNLG7W46IjHGnVFkmXSkAQdL4J8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ