Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι είναι χειρότερο απ' το να κάθεσαι όλη μέρα στο γραφείο;

Τι είναι χειρότερο απ’ το να κάθεσαι όλη μέρα στο γραφείο;

Θα έχεις ακούσει σίγουρα ότι η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά την υγεία και είναι αλήθεια. Μόνο που οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτό που είναι χειρότερο απ’ το κάθεσαι όλη μέρα στο γραφείο. Δεν αναρωτιέσαι τι μπορεί να είναι αυτό;


Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχει μια άλλη καθημερινή μας συνήθεια που καλό θα ήταν ν’ αρχίσεις να προσέχεις, αλλά το κυριότερο να προσπαθήσεις να μειώσεις. Αυτή η συνήθεια δεν είναι άλλη απ’ το να κάθεσαι με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση για να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου σειρά.

 

Ειδικότερα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, διαπίστωσε ότι το να βλέπουμε τηλεόραση για πολλές ώρες είναι χειρότερο για την υγεία μας απ’ το να καθόμαστε όλη μέρα στο γραφείο.

Γνωρίζουμε ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις, την αύξηση του βάρους, ακόμη και με τον πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές λοιπόν ήταν περίεργοι να μάθουν εάν η παρακολούθηση της τηλεόρασης για πολλές ώρες έχει τις ίδιες επιπτώσεις με το καθόμαστε στο γραφείο.

σνακ πριν τον ύπνο

Pixabay

Οι ερευνητές μελέτησαν 3.592 ενήλικες απ’ το Jackson του Mississippi, οι οποίοι οι ίδιοι ανέφεραν τις ώρες που έβλεπαν τηλεόραση. Μετά από οκτώ χρόνια, οι επιστήμονες επέστρεψαν στους ίδιους συμμετέχοντες για να εξετάσουν την υγεία της καρδιάς τους και το κατά πόσο η υγεία τους συνδέεται με τις καθιστικές τους δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι όσοι έβλεπαν τηλεόραση για πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα, παρουσίαζαν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο, συγκριτικά με όσους έβλεπαν τηλεόραση για λιγότερες από δύο ώρες την ημέρα.

Γιατί, όμως, το να βλέπουμε τηλεόραση είναι χειρότερο απ’ το να καθόμαστε στο γραφείο όλη μέρα, αφού έχουν ακριβώς τις ίδιες επιπτώσεις; Γιατί η παρακολούθηση τηλεόρασης τα βράδια συνήθως συνδυάζεται με το φαγητό. «Η κατανάλωση ενός ικανοποιητικού γεύματος που ακολουθείται απ’ το καθόμαστε για ώρες, μπορεί να είναι ένας αρκετά επιβλαβής συνδυασμός», αναφέρει η δρ Jeanette Garcia, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια του University of Central Florida.

 

Αγγελίνα Μάνου 5 March 2022

Πηγή: https://ipop.gr/health/ti-einai-cheirotero-ap-to-na-kathesai-oli-mera-sto-grafeio/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ