Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤι είναι η ενδομητρίωση και ποια τα κοινά συμπτώματα

Τι είναι η ενδομητρίωση και ποια τα κοινά συμπτώματα

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμποδίσει την εγκυμοσύνη σε μια γυναίκα. Είναι μια ασθένεια που είναι αρκετά συχνή και μπορεί να ταλαιπωρήσει τις γυναίκες από τον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο τους μέχρι την εμμηνόπαυση. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει και τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση. Επίσης, οι γενικοί ιατροί συχνά δυσκολεύονται να διαγνώσουν την ενδομητρίωση.


Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν το ενδομήτριο, ή η επένδυση της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές όπως γύρω από τις ωοθήκες, στην πυελική κοιλότητα, μερικές φορές ακόμη και στα έντερα ή στην ουροδόχο κύστη. Αν και πολύ σπάνιο, το ενδομήτριο μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στην περιοχή των πνευμόνων.

Καθώς εξελίσσεται, οι αναπτύξεις εξελίσσονται σε «όγκους» ή «εμφυτεύματα». Ενώ η αναφορά σε όγκους μπορεί να είναι ενοχλητική, οι αναπτύξεις ενδομητρίου δεν είναι καρκινικές ή κακοήθεις. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι σοβαρά επώδυνη, να προκαλέσει βαριά εμμηνόρροια, και μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν πόνο που εντοπίζεται στις πυελικές, κοιλιακές ή κάτω περιοχές της πλάτης. Η σοβαρότητα του πόνου δεν συσχετίζεται άμεσα με την σοβαρότητα της ενδομητρίωσης που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές. Κάποιος μπορεί να έχει μια μικρή ανάπτυξη ενδομητρίωσης και να αισθανθεί έντονο πόνο. Αντίθετα, μπορεί κανείς να έχει μεγάλη ανάπτυξη ενδομητρίωσης και να μην αισθάνεται πόνο.

Οι γυναίκες που έχουν πόνο σε αυτές τις περιοχές πρέπει να συμβουλευτούν τον γυναικολόγο τους. Οι γυναικολόγοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Μια μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα θα πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύσει την ενδομητρίωση, αλλά δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος. Μια οριστική διαγνωστική διαδικασία είναι μια λαπαροσκόπηση. Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός σωλήνα με ένα προσαρτημένο φως στην κοιλιά. Αυτή η διαδικασία θα καθορίσει τη θέση, το μέγεθος και την έκταση της κατάστασης. Μόλις ανιχνευθεί η ενδομητρίωση, οι επιλογές θεραπείας συζητούνται με τον γυναικολόγο, η οποία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ορμονικές θεραπείες και χειρουργική επέμβαση.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ