Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι αντίκτυπο έχει η κατανάλωση αυγών στην υγεία σου;

Τι αντίκτυπο έχει η κατανάλωση αυγών στην υγεία σου;

Πολλά έχουν ακουστεί για την κατανάλωση αυγών και πολλές μελέτες έχουν προτείνει πως θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα των αυγών που τρώμε καθώς αυξάνουν την χοληστερόλη. Όμως, τώρα μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει τη θετική πλευρά των αυγών: Η μέτρια κατανάλωσή τους έχει πολλαπλά οφέλη  για τον οργανισμό 


Τα αυγά αποτελούν μια τέλεια πηγή άφθονης πρωτεΐνης, σιδήρου και ακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ είναι απ’ τις πιο οικονομικές πηγές πρωτεΐνης.

Όπως αναφέρει η νέα επιστημονική μελέτη, η μέτρια κατανάλωση αυγών -δηλαδή έως 1 την ημέρα- δεν φαίνεται πως προκαλεί αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζαν-Φιλίπ Ντρουέν-Σαρτιέ του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ (British Medical Journal), προσπάθησαν να συσχετίσουν την κατανάλωση αυγών με την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου σε βάθος 32 ετών.

Τι διαπιστώθηκε για την κατανάλωση αυγών;

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες ομάδες, που περιλάμβαναν συνολικά περίπου 215.000 άτομα ηλικίας 25 έως 75 ετών και ήταν υγιή στην αρχή της έρευνας, αλλά στην πορεία υπήρξαν 14.806 καρδιαγγειακά περιστατικά.

Πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη έως σήμερα μετα-ανάλυση πάνω στο θέμα, αξιολογώντας 28 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπέραναν πως η κατανάλωση των αυγών με μέτρο δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η αντικατάσταση του ενός αυγού τη μέρα με κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, μη επεξεργασμένο κρέας ή γάλα με πλήρη λιπαρά, απ’ την άλλη, αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αντίστοιχα κατά 15%, 10% και 11%.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις τα αυγά φρέσκα

Μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη ολόκληρο το αυγό αλλά ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι το βάζουν μαζί με το κέλυφος. Υπό εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, το κέλυφος του αυγού θα σπάσει. Μόλις αφαιρεθεί το κέλυφος, μπορείς να το παγώσεις ολόκληρο ρίχνοντας λίγο νερό ή μπορείς να διαχωρίσεις τον κρόκο από τα ασπράδια και να τα αποθηκεύσεις σε αεροστεγή δοχεία.

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/ti-antiktypo-echei-i-katanalosi-aygon-stin-ygeia-soy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ