Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΣτέβια: Τα υπέρ και τα κατά από την κατανάλωσή της για τον...

Στέβια: Τα υπέρ και τα κατά από την κατανάλωσή της για τον οργανισμό

Το φυτό στέβια, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Stevia rebaudiana, είναι μέλος της οικογένειας των Asteraceae. Είναι εγγενές στη Βραζιλία και την Παραγουάη, όπου χρησιμοποιείται για αιώνες ως γλυκαντικό. Τα φύλλα του φυτού είναι περίπου 30 φορές πιο γλυκά από το ζαχαροκάλαμο, αλλά δεν περιέχουν θερμίδες.


Η κύρια ένωση που ευθύνεται για τη γλυκύτητα της στέβιας είναι η στεβιόλη, ένα διτερπένιο. Εκτός από τη στεβιόλη, το φυτό περιέχει και άλλα γλυκαντικά όπως η ρεμπαουδιοσίδη Α, η οποία είναι περίπου 150 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη.

Η γλυκύτητα της στέβιας την έχει κάνει μια δημοφιλή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά. Πωλείται σε μορφή σκόνης ή ως υγρό εκχύλισμα. Διατίθεται επίσης σε ορισμένες χώρες ως τσίχλα, καραμέλα ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

Το κύριο πλεονέκτημα της στέβιας είναι ότι είναι φυσικό προϊόν και δεν περιέχει θερμίδες. Αυτό το καθιστά ελκυστική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Επιπλέον, η στέβια δεν προκαλεί τερηδόνα όπως η ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα.

Η στέβια έχει επίσης κάποια μειονεκτήματα. Το ένα είναι ότι δεν είναι τόσο ευρέως διαθέσιμο όσο η ζάχαρη ή τα τεχνητά γλυκαντικά. Μπορεί επίσης να είναι πιο ακριβό.

Ένα άλλο μειονέκτημα της στέβιας είναι ότι μπορεί να έχει πικρή επίγευση αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι συμπυκνωμένο γλυκαντικό.

Για να αποφύγετε την πικρή επίγευση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες στη συσκευασία. Για παράδειγμα, εάν μια συνταγή απαιτεί ζάχαρη, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη μισή ποσότητα στέβιας.

Γενικά, η στέβια είναι ασφαλής για κατανάλωση. Ωστόσο, όπως όλα τα τρόφιμα, είναι πιθανό να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση σε αυτό. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε συμπτώματα μετά την κατανάλωση στέβιας, όπως κνίδωση, δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών ή της γλώσσας, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ