Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα“Σκύλος: ο φίλος της καρδιάς”

“Σκύλος: ο φίλος της καρδιάς”

της Σάννα Νάνου


Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και δεν το λέμε τυχαία. Σε περιμένει πάντα, δεν σε εγκαταλείπει στα δύσκολα χαρίζοντας απλόχερα την αγάπη του. Αυτά, όμως, τα ευεργετήματα είναι γνωστά. Υπάρχει άγνοια στο γεγονός ότι ο σκύλος μπορεί να προστατεύσει την υγεία σου από την καρδιαγγειακή νόσο.

Το 2013, η American Heart Association (ΑΗΑ) εξέδωσε μία επιστημονική ανακοίνωση με βάση την εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα τους (συμπεριλαμβανομένων πολλών μελετών των ιδιοκτητών σκύλων).

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων πιθανότατα να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ενώ η ΑΗΑ δεν επιβεβαιώνει μια σαφή σχέση αιτίας και αποτελέσματος, είχε πει ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μπορεί να είναι ένα λογικό μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους μη ιδιοκτήτες, καθώς επειδή τα κατοικίδια ζώα έχουν μια ηρεμιστική επίδραση πάνω τους και επειδή οι ιδιοκτήτες τείνουν να έχουν περισσότερη άσκηση.

Η δύναμη της αφής φαίνεται επίσης να είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της επίδρασης των κατοικίδιων ζώων. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η αρτηριακή πίεση πέφτει όταν ένα άτομο έχει έναν σκύλο.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ιδιοκτησία ενός σκύλου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Μια μεγάλη μελέτη που εστιάζεται σε αυτό το θέμα διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων από τους μη ιδιοκτήτες, και ότι οι διαφορές αυτές δεν ήταν δυνατόν να εξηγηθούν από τη διατροφή, το κάπνισμα ή τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ). Ωστόσο, ο λόγος για αυτές τις διαφορές δεν είναι ακόμη σαφής.

Η κατευναστική επίδραση των σκύλων στους ανθρώπους φαίνεται, επίσης, ότι βοηθά τους ανθρώπους να χειριστούν το άγχος.

Για παράδειγμα, κάποια έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με τα σκυλιά βιώνουν μικρότερη καρδιαγγειακή αντιδραστικότητα σε περιόδους στρες. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιακή συχνότητα και η πίεση του αίματος ανεβαίνουν λιγότερο και επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα πιο γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση, τα κατοικίδια ζώα δεν θα πρέπει να υιοθετηθούν για τον πρωταρχικό σκοπό της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Και σίγουρα μην προσθέτετε ένα σκυλί στη ζωή σας αν δεν είστε έτοιμοι ή ικανοί να αφιερώνετε χρόνο καθημερινά.

Πηγή: https://www.citypatras.gr/psychagogia/zoa/skylos-o-filos-tis-kardias/?fbclid=IwAR3seo-nNSMkuUIACx1FibNbq8Itl81WZxt1k43s4INxSvsqp3hzbkLCCms

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ