Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣημάδια ότι έχεις αγνοήσει την ψυχική σου υγεία για πολύ καιρό

Σημάδια ότι έχεις αγνοήσει την ψυχική σου υγεία για πολύ καιρό

Τα σημάδια ότι έχεις αγνοήσει την ψυχική σου υγεία για πολύ καιρό, γιατί πάντα αποφάσιζες ότι κάτι άλλο έχει μεγαλύτερη σημασία, ότι όλα ως δια μαγείας θα φτιάξουν ή θα περάσουν από μόνα τους χωρίς τη δική σου προσπάθεια. 


Ακόμη και το πιο μικρό κι ασήμαντο πρόβλημα κι εάν έχεις, όταν το αφήσεις στην άκρη, όταν προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει, όταν πιστέψεις ότι αυτό θα λυθεί με τον χρόνο, μάντεψε κάτι: Δεν θα λυθεί από μόνο του, αλλά θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο κι ακόμη χειρότερο.

Το ίδιο ισχύει και για την ψυχική μας υγεία, όσο την αγνοούμε τόσο αυτή θα μας υπενθυμίζει την παρουσία της, ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους να την αντιμετωπίσουμε. Ποια είναι τα σημάδια ότι έχεις αγνοήσει την ψυχική σου υγεία για πολύ καιρό;

Είσαι συνέχεια θυμωμένος/η

Χάνεις την υπομονή σου με το παραμικρό, νευριάζεις και θυμώνεις με πράγματα που δεν είναι τόσα σημαντικά, απλά γιατί δεν έχεις παραδεχτεί τι είναι αυτό που πραγματικά σε απασχολεί και σε ενοχλεί και δεν έχει να κάνει με την παραπάνω ζάχαρη που έπεσε καταλάθος στον καφέ σου ούτε με το email που άργησες να στείλεις, αλλά με την ψυχική σου υγεία. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι όταν είμαστε περισσότερο ευερέθιστοι απ’ ότι παλιότερα, αυτό είναι ένα σημάδι άγχους ή κατάθλιψης, ενώ η αγνόηση της ψυχικής υγείας για αρκετό καιρό μπορεί να οδηγήσει και στο «σύνδρομο burnout», δηλαδή αυτό της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Δεν μπορείς να ξυπνήσεις

Ή ξυπνάς κουρασμένος. Είναι δύο περιπτώσεις που συνδέονται άμεσα με την ψυχική υγεία. Η σύνδεση ανάμεσα στον ύπνο και την ψυχική υγεία έχει αποτελέσει το αντικείμενο πολλών ερευνών. Πολλοί συνδέουν το στρες με την αϋπνία, αλλά και το γεγονός ότι δεν μπορείς να ξυπνάς εύκολα το πρωί. Παράλληλα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία, θα πρέπει να βρεις τρόπους να βελτιώσεις και τον ύπνο σου.

Έχουν αλλάξει οι διατροφικές σου συνήθειες

Ενώ οι διατροφικές σου συνήθειες είναι λογικό να αλλάζουν ανά διαστήματα, ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την όρεξη σου. Εάν παρατηρήσεις απότομη αλλαγή στις διατροφικές σου συνήθειες ή απώλεια όρεξης για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει να επανεξετάσεις τον ρόλο που παίζει τη συγκεκριμένη στιγμή η ψυχική σου υγεία.

Αποφεύγεις τη δουλειά

Κι αποσπάται η προσοχή σου πολύ εύκολα. Η αδιαφορία για τη δουλειά σου και τις υποχρεώσεις σου είναι κι αυτό ένα σημάδι του συνδρόμου burnout και του τρόπου που η κατάθλιψη και το άγχος επεμβαίνουν στην παραγωγικότητά σου στη δουλειά. Εάν δουλεύεις σε ένα τοξικό περιβάλλον, αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική σου υγεία, ακόμη κι εάν αγαπάς αυτό που κάνεις. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις τα δεδομένα και να δεις τι λειτουργεί για εσένα καλύτερα.

Πηγή: https://ipop.gr/psychologia/simadia-oti-echeis-agnoisei-tin-psychiki-soy-ygeia-gia-poly-kairo/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ