Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠόσων ετών είναι η γάτα σου σε ανθρώπινα χρόνια;

Πόσων ετών είναι η γάτα σου σε ανθρώπινα χρόνια;

Μπορεί να έχεις ακούσει ότι ένας χρόνος ζωής μιας γάτας ισούται με επτά ανθρώπινα χρόνια, ωστόσο, πρόκειται για μύθο. Αυτό ισχύει περισσότερο για τα σκυλιά. Αλλά και πάλι αυτό είναι σχετικό. Η ηλικία της γάτας σε ανθρώπινα χρόνια είναι διαφορετική από εκείνη των σκύλων.


Γενικά, υπάρχει μια θεωρία. Ότι ο υπολογισμός της ηλικίας των κατοικιδίων με τη λογική 1 έτος- 7 ανθρώπινα χρόνια, δημιουργήθηκε για να αποδείξει απλά ότι τα ζωάκια μας γερνούν πιο γρήγορα από εμάς. Και γι’ αυτό οι ειδικοί πολλές φορές τονίζουν ότι δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε κάθε φορά το ίδιο και το ίδιο και να μεταφράζουμε την ηλικία του κατοικιδίου μας σε ανθρώπινα χρόνια, γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την “μετάφραση” της ηλικίας, όπως είναι το βάρος ή η ράτσα.

Πώς μπορώ να υπολογίσω την ηλικία της γάτας μου σε ανθρώπινα χρόνια;

 

Σε σύγκριση με τα σκυλιά, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ποικιλία ανάλογα με το μέγεθος και τη ράτσα, η μέθοδος υπολογισμού της ηλικίας μιας γάτας σε ανθρώπινα χρόνια είναι πιο τυπική.

Σύμφωνα με την American Animal Hospital Association (AAHA), αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές ηλικίας έχουν δημιουργηθεί και συμφωνηθεί από την AAHA, το συμβουλευτικό γραφείο Feline και την American Association of Feline Practitioners (AAFP):

  • Το πρώτο έτος της ζωής μιας γάτας είναι ίσο με περίπου 15 ανθρώπινα χρόνια.
  • Το δεύτερο έτος της ζωής μιας γάτας είναι ίσο με άλλα εννέα χρόνια.
  • Μετά το δεύτερο έτος της ζωής μιας γάτας, κάθε επιπλέον έτος ισούται με περίπου τέσσερα ανθρώπινα χρόνια.

Λοιπόν, πόσο χρονών είναι η γάτα σου σε ανθρώπινα χρόνια; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον παρακάτω πίνακα για να μάθεις!

ηλικία της γάτας

Πώς γερνούν οι γάτες;

Όπως μπορείς να δεις, η κοινή αναλογία 1:7 είναι πολύ παραπλανητική – οι γάτες γερνούν πολύ πιο γρήγορα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους και στη συνέχεια η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται και συνεχίζεται πιο σταθερά.

Πώς συμφώνησαν οι κτηνίατροι σε αυτόν τον υπολογισμό;

Η AAHA δηλώνει ότι οι οδηγίες της βασίζονται στις φυσικές και συμπεριφορικές αλλαγές που συμβαίνουν σε διαφορετικά στάδια της ζωής μιας γάτας – και στη συνέχεια αυτά τα στάδια αντιστοιχίζονται σε στάδια της ανθρώπινης ζωής.

Με άλλα λόγια, μια γάτα ενός έτους είναι παρόμοια με έναν άνθρωπο 15 ετών -με τους αντίστοιχους τρόπους, τόσο η γάτα όσο και ο άνθρωπος βρίσκονται σε παρόμοια στάδια ανάπτυξης.

Φυσικά, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους (και τους σκύλους επίσης), θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει η κάθε γάτα. Αλλά σε αντίθεση με τους σκύλους, φαίνεται να υπάρχει πολύ λιγότερη ποικιλία σε διαφορετικές ράτσες γατών και τον τρόπο που γερνούν. Με τα σκυλιά, είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε μικρότερες ράτσες να ζουν περισσότερο.

ηλικία της γάτας

Unsplash / Koen Eijkelenboom

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να παίξει ρόλο στο πώς μεγαλώνουν οι γάτες είναι αν είναι γάτες εσωτερικού χώρου ή εξωτερικού χώρου. Στην πραγματικότητα, η AAHA δηλώνει ότι αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα.

Σύμφωνα με την AAHA, οι γάτες που μένουν στο σπίτι είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν τραύματα και να εκτεθούν σε ορισμένες μολυσματικές ασθένειες. Από την άλλη πλευρά, οι γάτες του σπιτιού μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών.

Για τις γάτες που ζουν στη φύση, ισχύει το αντίστροφο. Αν και μπορούν να επωφεληθούν από ένα φυσικό και διεγερτικό περιβάλλον, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού και έκθεσης σε ασθένειες.

Αυτό που έχει σημασία σε κάθε περίπτωση είναι να φροντίζεις την γατούλα σου σωστά και να την παρακολουθεί τακτικά ο κτηνίατρός σας!

 

Tags : Feature

Αφροδίτη Πρέβεζα 2 April 2022

Πηγή: https://ipop.gr/pets/poson-eton-einai-i-gata-soy-se-anthropin/?fbclid=IwAR2XDCTBsOiossmI32PsnyD0rP6_rkhcc58mZ3jpAoPvezHM3_LehzSFHjM

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ