Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠόσο συχνά πρέπει να απενεργοποιείς το laptop σου;

Πόσο συχνά πρέπει να απενεργοποιείς το laptop σου;

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: Αυτοί που απενεργοποιούν το laptop τους κάθε βράδυ κι εκείνοι που απλά κλείνουν το laptop χωρίς να το απενεργοποιήσουν. Σε ποια κατηγορία ανήκεις; Και τελικά, η απενεργοποίηση του laptop πόσο συχνά πρέπει να γίνεται; Η απάντηση δεν είναι η αναμενόμενη.


Μπορεί να έχεις ακούσει αλήθειες και μύθους για το τι πρέπει τελικά να κάνεις κι αν πρέπει να ακολουθείς τη μια τακτική ή την άλλη. Ποιο είναι καλύτερο για την εξοικονόμηση ενέργειας και για τη διατήρηση του hardware, ποιο βλάπτει το laptop…

Τα περισσότερα laptop έχουν τρεις επιλογές: Αποσύνδεση, αναστολή λειτουργίας και αδρανοποίηση. 

Στην αναστολή λειτουργίας, διατηρεί την περίοδο λειτουργίας στη μνήμη και θέτει τον υπολογιστή σε κατάσταση χαμηλής ενέργειας ώστε να μπορείς να συνεχίσεις γρήγορα την εργασία σου. Στην αδρανοποίηση, αποθηκεύει την περίοδο λειτουργίας και απενεργοποιεί τον υπολογιστή. Όταν τον ενεργοποιήσεις ξανά, τα Windows επαναφέρουν την περίοδο λειτουργίας. Ουσιαστικά, σβήνει περισσότερα πράγματα για χαμηλότερη ενέργεια.

Η κύρια διαφορά είναι ο χρόνος για να ενεργοποιήσεις ξανά τον υπολογιστή σου. Δηλαδή, στην αναστολή λειτουργίας, η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί ξανά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με μια κίνηση, ενώ θα χρειαστούν περισσότερα λεπτά για να βγει το laptop από την αδρανοποίηση.

Μπορεί να έχεις ακούσει πως όταν απενεργοποιείς τελείως το laptop χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια σε μακροπρόθεσμη βάση, επειδή το σύστημα «πιέζεται» περισσότερο από το συνηθισμένο κατά το κλείσιμο και την εκκίνηση. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει στα παλαιότερα μοντέλα, αλλά δεν ισχύει στους σύγχρονους υπολογιστές.

Η νεότερη τεχνολογία κάνει τα… shut downs να γίνονται πιο ομαλά. Και μπορεί, όταν το laptop βρίσκεσαι σε αναστολή να χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια, αλλά η διαφορά είναι πραγματικά αμελητέα.

Η απενεργοποίηση του laptop πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;

Μπορεί να βάζεις το laptop σου σε αναστολή αλλά κάθε πότε πρέπει να το απενεργοποιείς τελείως;

Ακόμη κι αν το έχεις σε sleep mode κάθε βράδυ, είναι καλό να το απενεργοποιείς τελείως τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου, τόσο περισσότερες εφαρμογές θα εκτελούνται… Και όλα αυτά που παίζουν στο background, θα πρέπει κάποια στιγμή να επαναρυθμιστούν και να μη λειτουργούν για πάντα για να μην κολλάει και ο υπολογιστής σου.

Μπορείς δηλαδή, να έχεις το laptop σου δύο και τρία βράδια συνεχόμενα στο sleep mode, αλλά είναι ανάγκη να το απενεργοποιείς τελείως τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (και δύο θα λέγαμε εμείς) ώστε να κάνει μια νέα αρχή!

Πηγή: https://ipop.gr/texnologia/poso-sychna-prepei-na-apenergopoieis-to-laptop-soy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ