Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΠρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του στομάχου

Πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του στομάχου

Κάποτε, ο καρκίνος του στομάχου ήταν ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς τα χρόνια προχωρούν, η ασθένεια έγινε λιγότερο συχνή μεταξύ των ασθενών. Ενώ δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις ως προς το γιατί, η σκέψη του σχετίζεται με τη μείωση της πρόσληψης αλατισμένων ή καπνιστών τροφίμων. Ακόμη και με τη μείωση των κρουσμάτων, αυτή η ασθένεια εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά πρόβληματα σε ολόκληρο το έθνος και τον υπόλοιπο κόσμο.


Ενώ οι μελέτες είναι ασαφείς, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή για την καταπολέμηση της ανάπτυξης καρκίνου. Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κατεστραμμένο DNA στα κύτταρα του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων μολύνονται από βακτήρια γνωστά ως H. pylori, το οποίο κατοικεί στο στομάχι. Είναι άγνωστο πώς μεταδίδεται αυτό το βακτήριο, αλλά πιστεύεται ότι μεταδίδεται από άτομα ή μέσω πόσιμου νερού. Το H. pylori προκαλεί έλκη και μπορεί επίσης να είναι η κύρια αιτία καρκίνου του στομάχου.

Τα τρόφιμα, τα οποία περιλαμβάνουν νιτρικά άλατα, προκαλούν επίσης ανησυχία στους ερευνητές για τον καρκίνο. Τρόφιμα όπως χοτ ντογκ, ορισμένα κρέατα ντελικατέσεν, μπέικον και ζαμπόν περιέχουν ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του στομάχου, όπως και το κόκκινο κρέας, και καπνιστά ή αλατισμένα τρόφιμα. Ορισμένα τρόφιμα πιστεύεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του στομάχου, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων ή των λαχανικών. Επίσης ντομάτες, γλυκοπατάτες και καρότα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την πρόληψη αυτής της ασθένειας.

Ίσως ένα από τα πιο ανησυχητικά γεγονότα σχετικά με την ασθένεια είναι ότι ο καρκίνος του στομάχου είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Ένας καρκινικός όγκος μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλος από τη στιγμή που διαγιγνώσκεται λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου. Όταν υπάρχουν, τα πιο συνηθισμένα σημάδια περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ειδικά μετά το φαγητό. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία, απώλεια βάρους και γενική αδυναμία. Οι ασθενείς που βιώνουν πρώιμη πληρότητα κατά το φαγητό θα πρέπει επίσης να είναι σε επιφυλακή, καθώς αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα της αδυναμίας επέκτασης του στομάχου λόγω της παρουσίας όγκου. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσουν ακόμη περαιτέρω βλάβη. Μέρος του προβλήματος είναι ότι, όπως και πολλές άλλες ασθένειες, τα συμπτώματα ακούγονται πολύ παρόμοια με αυτά άλλων παθήσεων. Η παρουσία ενός ή περισσότερων από αυτά δεν επιβεβαιώνει απαραίτητα την παρουσία καρκίνου, αλλά θα πρέπει να κάνει το άτομο να είναι σε εγρήγορση για κάθε πιθανότητα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου και είναι πιο συχνοί σε άτομα ηλικίας από 40 έως 80 ετών. Αυτή η ασθένεια σπάνια εμφανίζεται σε άτομα πριν από 40 χρόνια ή νεότερα. Επιπλέον, η χρήση καπνού και αλκοόλ είναι ίσως οι πιο προφανείς παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου εάν καπνίζουν. Άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού και της παχυσαρκίας, μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου.

Αυτό το άρθρο δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Εάν εσείς, ή κάποιος που γνωρίζετε, ανησυχείτε για την πιθανότητα καρκίνου, θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ένας γιατρός μπορεί να συζητήσει διάφορες επιλογές, δυνατότητες πρόληψης και θεραπείας σε περίπτωση ανίχνευσης της παρουσίας καρκίνου. Μια σειρά εξετάσεων μπορεί να διεξαχθεί προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί οποιαδήποτε τέτοια διάγνωση και μπορεί να γίνει μόνο από γιατρό.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ