Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠως να προστατευθείτε από ψευδείς καταγγελίες

Πως να προστατευθείτε από ψευδείς καταγγελίες

Τι να κάνεις σε περίπτωση ψευδούς καταμήνυσης


Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια έκρηξη ψευδών καταμηνύσεων στη χώρα μας. Ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύονται ότι είναι ψευδείς καταγγελίες, με εκδικητικούς, οικονομικούς ή και σκοπούς απόκτησης φήμης.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν είσαι αθώος και δεν έχεις κάνει κάτι παράνομο; Πως μπορείς να προστατευτείς;

Ξεκινήστε καταγράφοντας όλες τις συνομιλίες σας

Κρατήστε στιγμιότυπα (screenshot) με τις συνομιλίες που είχατε με το άλλο πρόσωπο – πριν και μετά την συναινετική ερωτική πράξη. Θα αποτελέσει έγκυρο αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο. Είτε πρόκειται για μηνύματα sms, είτε για εφαρμογές όπως messenger, viber, κτλ. Εκτυπώστε τις συνομιλίες που είχατε σε χαρτί Α4 και παραδώστε τα στον δικηγόρο σας.

Απευθυνθείτε σε δικηγόρο

Μην περιμένετε μέχρι να κορυφωθεί η κατάσταση. Επικοινωνήστε με τον δικηγόρο σας ή τον νομικό σας σύμβουλο ευθύς αμέσως! Φροντίστε να παρέχετε όλο το υλικό το οποίο αποδεικνύει την αθωότητά σας, τα μηνύματα και όλες τις συνομιλίες σας. Γράψτε σε email αναλυτικά όλη την υπόθεση και προωθήστε την, προκειμένου να υπάρχει γραπτό κείμενο.

Αποφύγετε οποιαδήποτε επικοινωνία

Σε περίπτωση που έχετε δεχτεί ψευδή καταγγελία, απομονώστε εντελώς το άτομο το οποίο σας έχει κάνει την καταγγελία. Μπλοκάρετε τόσο τον αριθμό του/της από τις επαφές σας, όσο και το προφίλ του/της από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οποιαδήποτε επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται αυστηρά και μόνο με παρουσία του δικηγόρου σας.

Μάρτυρες υπεράσπισης

Σε περίπτωση που η ψευδής καταγγελία αφορά κάποια ημέρα όπου ήσασταν σε χώρο με άλλους, φροντίστε να επικοινωνήσετε με όσους περισσότερους από εκείνους τους ανθρώπους μπορείτε, προκειμένου να έχετε μάρτυρες υπεράσπισης.

Ιατροδικαστική εξέταση

Απαιτείστε ιατροδικαστική εξέταση. Σε περίπτωση κακοποίησης ή/και βιασμού, η εξέταση θα δείξει αν υπάρχουν ευρήματα κακοποίησης ή βίαιης διείσδησης. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ατόμου που σας καταγγέλει, οι αστυνομικές αρχές είναι υποχρεωμένες να ζητήσουν ιατροδικαστική εξέταση. Αν δεν υπάρχει, τότε αυτεπάγγελτα οι αστυνομικοί οδηγούν το φερόμενο ως θύμα σε ιατροδικαστή. Αν το φερόμενο θύμα αρνηθεί, τότε αυτό καταγράφεται στην κατάθεση και στη συνέχεια μπορείτε να το επικαλεστείτε στο δικαστήριο.

Οπτικοακουστικό υλικό

Σε περίπτωση που έχετε στη διάθεσή σας οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις) που αποδεικνύουν την αθωότητα σας, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Τόσο όσον αφορά στην συναίνεση που έδωσε το άλλο άτομο, όσο και στο πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το δικαστήριο να μην τα δεχτεί ως αποδεικτικά στοιχεία, γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους.

Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε κάτι εξαιρετικά ακραίο αλλά σωτήριο: μήνυση στον εαυτό σας!

Έχετε το δικαίωμα, πριν εμφανίσετε αυτά τα στοιχεία στο δικαστήριο, να κάνετε μήνυση στον εαυτό σας για την ίδια ακριβώς υπόθεση. Τότε, μπορείτε να εμφανίσετε το υλικό που αποδεικνύει την αθωότητά σας. Αυτόματα, όλο το υλικό περνάει στο δικόγραφο ως δημόσιο έγγραφο και πλέον μπορείτε να το επικαλεστείτε σε οποιαδήποτε δίκη αφορά την ίδια υπόθεση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ