Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠολίτικη Κουζίνα: Χουνκιάρ μπεγεντί με αρνάκι τας κεμπάπ - H συνταγή που...

Πολίτικη Κουζίνα: Χουνκιάρ μπεγεντί με αρνάκι τας κεμπάπ – H συνταγή που θα σε ξετρελάνει

Το Χουνκιάρ μπεγιεντί (Hünkar Beğendi) ή η Σουλτανική απόλαυση, είναι μια παλιά, παραδοσιακή συνταγή με τούρκικες ρίζες που χρονολογείται μερικές εκατοντάδες χρόνια πίσω. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα κυρίως πιάτα, θεωρείται πρακτική συνταγή καθώς είναι πανεύκολη και ο συνδυασμός γεύσεων πραγματικά θα σε εντυπωσιάσει!


Υπάρχουν πολλές ιστορίες που εξηγούν τις απαρχές αυτού του οθωμανικού πιάτου με το υπέροχο όνομα, μία από αυτές περιλαμβάνει και την αυτοκράτειρα Ευγενία, σύζυγο του Ναπολέοντα Γ’, ναι αναφέρομαι στον 19ο αιώνα.

 

Και πώς μπορείς να τον κατηγορήσεις επειδή αγαπά αυτή τη συνταγή; Δε γίνεται άλλωστε! Η αντίθεση ανάμεσα στο τρυφερό αρνάκι που λιώνει στο στόμα σου και τον πουρέ μελιτζάνας είναι απλά εξαίσια! 

 

Χουνκιάρ μπεγιεντί: Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 500 γρ. μελιτζάνες μικρές
  • 1 κουτ. χυμός λεμονιού
  • 1/4 φλ. βούτυρο
  • 1/4 φλ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. γάλα
  • 1/2 φλ. τυρί τριμμένο (κασέρι ή κασκαβάλι)

*Τα υλικά για το τας κεμπάπ αναγράφονται παρακάτω στην εκτέλεση

 

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Ψήσε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 15-20 λεπτά ή ώσπου η φλούδα τους αρχίσει να καίγεται. Ξεφλούδισέ τες βγάζοντας την καμένη φλούδα και βάλε την σάρκα του στο μπλέντερ. Πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού και χτύπα για 1-2 λεπτά ή ώσπου να γίνουν πουρές.
  2. Λιώσε το βούτυρο σε κατσαρόλα και πρόσθεσε το αλεύρι, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Πρόσθεσε το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνέχεια, ώσπου να πήξει η σάλτσα, χωρίς να κάνει σβολαράκια. Ρίξε μέσα και τον πουρέ της μελιτζάνας και σιγόβρασε για 20 λεπτά ή ώσπου να πήξει καλά το μείγμα, ανακατεύοντας μερικές φορές. Βγάλε την κατσαρόλα από την φωτιά, πρόσθεσε το τυρί και χτύπα καλά, ώσπου να λιώσει και να γίνει απαλός πουρές. Αλατοπιπέρωσε και μοίρασε τον πουρέ σε ατομικά πιάτα. Πασπάλισε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και σέρβιρε με αρνάκι τας κεμπάπ.

Για το τας κεμπάπ:

  1. Ζέστανε λίγο βούτυρο σε μία κατσαρόλα και τηγάνισε 1 κιλό αρνάκι χωρίς κόκκαλα σε μικρούς κύβους, να ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές.
  2. Ζέστανε λίγο ακόμα βούτυρο σε μία άλλη κατσαρόλα και τηγάνισε 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και 1 πιπεριά ψιλοκομμένη. Σιγοτηγάνισε, μέχρι να γίνει το κρεμμύδι διάφανο.
  3. Πρόσθεσε 1 1/2 φλιτζάνι ντοματούλες και 1 φλιτζάνι νερό. Πρόσθεσε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά, 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό και αλατοπιπέρωσε.
  4. Βάλε πάλι το κρέας στην κατσαρόλα και σιγόβρασε για 1 1/2 ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα του. Το σερβίρεις με τον πουρέ μελιτζάνας.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Πολίτικη Κουζίνα. Οι λατρεμένες συνταγές της Πόλης» της Μίμα Καρβούνη.

 

 

 

Πηγή: https://ipop.gr/food/politiki-koyzina-choynkiar-mpegienti/?fbclid=IwAR2cMlXoUQpfayTLIwsRPD6o-WcP6EoWmWes_4hTiLnbJ8LDhDPpki0Njd4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ