Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟστεοπόρωση: Πώς θα την προλάβεις;

Οστεοπόρωση: Πώς θα την προλάβεις;

Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία και αφορά και τα δύο φύλα. Υπάρχει τρόπος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης; 


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ασθένεια αυτή είναι πολύ ύπουλη, αφού πολλές φορές ο ασθενής παθαίνει κάταγμα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι κληρονομική. Είναι η συνηθέστερη μεταβολική πάθηση των οστών, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο υποφέρουν απ’ αυτή.

Η πρόληψη είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι, που θα πρέπει να προσέξεις, άσχετα από το αν έχεις κληρονομική προδιάθεση.

Tips για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Διατροφή

Στη συγκεκριμένη ασθένεια η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σημαντικό ρόλο παίζει, λοιπόν, το ασβέστιο τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση. Επομένως, μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο είναι απαραίτητη, καταναλώνοντας αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, κυρίως κίτρινο.

Βιταμίνες

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει οστική απώλεια. Η βιταμίνη D ή αλλιώς η “βιταμίνη του ήλιου” είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σου και ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου και τη διευκόλυνση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας βιταμίνης D βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας των οστών.

Βιταμίνη D: Οι καλύτερες πηγές πρόσληψης για τον οργανισμό σου! 

Σωματική άσκηση

Η σωματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο οστεοπόρωση. Συνιστάται συνδυασμός ασκήσεων ενδυνάμωσης μυών, διατάσεων και αερόβιας άσκησης υψηλής και μέτριας έντασης. Επιπλέον, μην ξεχνάς πως η πλήρης ακινησία οδηγεί σε ταχύτατη οστική απώλεια.

Κάπνισμα και αλκοόλ

Δύο κακές συνήθειες, που επιδρούν αρνητικά και στα οστά. Το κάπνισμα διαταράσσει το φυσιολογικό ρυθμό οστικής παραγωγής και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, ενώ το αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα επιδεινώνει την ασθένεια αυτή.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/osteoporosi-pos-tha-tin-prolaveis/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ