Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήxtesiniΟρμόνες και διαλειμματική νηστεία: Επηρεάζονται και πως;

Ορμόνες και διαλειμματική νηστεία: Επηρεάζονται και πως;

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει περιόδους νηστείας που ακολουθούνται από περιόδους φαγητού. Η πιο κοινή μορφή διαλειμματικής νηστείας είναι η μέθοδος 16:8, η οποία περιλαμβάνει νηστεία για 16 ώρες και φαγητό για 8 ώρες.


Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η νηστεία μπορεί να έχει αντίκτυπο στα επίπεδα των ορμονών. Για παράδειγμα, η νηστεία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας γκρελίνη και μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης κορεσμού λεπτίνης.

Η νηστεία έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι επιδράσεις συνήθως παρατηρούνται μόνο σε μελέτες που περιλαμβάνουν παρατεταμένη νηστεία (24 ώρες ή περισσότερο).

Λοιπόν, τι σημαίνει όλο αυτό για όσους νηστεύουν με διαλειμματική;

Λοιπόν, είναι πιθανό η διαλειμματική νηστεία να έχει κάποιο αντίκτυπο στις ορμόνες, αλλά η έκταση αυτής της επίδρασης είναι πιθανό να είναι σχετικά μικρή. Για παράδειγμα, η διαλειμματική νηστεία δεν είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντική αύξηση των επιπέδων γκρελίνης ή σημαντική μείωση των επιπέδων λεπτίνης.

Ωστόσο, είναι πιθανό η διαλειμματική νηστεία να προκαλέσει μια μικρή αύξηση στα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαλειμματική νηστεία μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή στρες και η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες του σώματος.

Έτσι, εάν είστε σε διαλειμματική νηστεία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές επιπτώσεις στις ορμόνες σας και να βεβαιωθείτε ότι διαχειρίζεστε οποιοδήποτε στρες στη ζωή σας με υγιεινό τρόπο.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ