Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι 5 τροφές που καταπολεμούν το Αλτσχάιμερ!

Οι 5 τροφές που καταπολεμούν το Αλτσχάιμερ!

Η νόσος του Αλτσχάιμερ ταλαιπωρεί πολλούς ηλικιωμένους, και μη, κι αποτελεί μια νόσο που δεν μπορείς να παραβλέψεις. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες τροφές για το Αλτσχάιμερ που μόνο καλό μπορούν να κάνουν.


Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια συγκεκριμένη δίαιτα, που ονομάζεται διατροφή MIND, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της ασθένειας. Καλό είναι να την έχεις στο νου σου, ακόμα κι αν δεν έχει τη νόσο αυτή κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο.

Ποιες είναι οι τροφές για το Αλτσχάιμερ;

Κόκκινα φρούτα

Τα κόκκινα φρούτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για τον εγκέφαλό σου. Σε μια μελέτη χιλιάδων ανθρώπων που έτρωγαν διάφορα φρούτα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν κυρίως κόκκινα φρούτα είχαν χαμηλότερα και βραδύτερα ποσοστά γνωστικής δυσλειτουργίας. Έτσι, είναι καλό να τρως περισσότερα βατόμουρα, μήλα, φράουλες και σμέουρα.

Λαχανικά

Τα χόρτα είναι καλό για την υγεία σου για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου με θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, τα φλαβονοειδή, τη βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, και οι σαλάτες είναι οι καλύτερες επιλογές, και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον ρυθμό της γήρανσης του εγκεφάλου. Έτσι, μην ξεχνάς να εντάσσεις τη σαλάτα στα γεύματά σου.

Καρύδια

Οι ξηροί καρποί βοηθούν τον εγκέφαλό σου να λειτουργεί πολύ. Λόγω των ενώσεών τους, υγιή λίπη, ίνες και αντιοξειδωτικά, τα καρύδια είναι ευεργετικά για τη γενική υγεία. Μπορείς, επίσης, να τα αναμίξεις με μούρα, δημιουργώντας ένα τέλειο snack για τον εγκέφαλό σου.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ο υπ’ αριθμόν ένα σύμμαχος του ανθρώπου για υγεία κι ευεξία. Οι γιατροί συμβουλεύουν να περιορίσεις οποιοδήποτε άλλο λιπαρό είδος, όπως το βούτυρο και να προτιμήσεις το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Λειτουργεί ως προστατευτικό κατά της άνοιας για τον εγκέφαλό σου.

Ψάρια

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών που έτρωγαν πολλά ψάρια απέδωσαν καλύτερα στα τεστ μνήμης από εκείνους που έτρωγαν λίγα ή καθόλου, ή εκείνους που προτιμούσαν το κρέας. Τα ψάρια περιλαμβάνουν υγιή λίπη, καθώς και βιταμίνες Β6 και Β12, που είναι ευεργετικές για τον εγκέφαλό σου. Σύμφωνα με τη  διατροφή MIND , η κατανάλωση ψαριών μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

Τα φαγητά που πρέπει να μειώσεις για τον καλό του εγκεφάλου σου είναι το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη, που μόνο εχθροί του Αλτσχάιμερ δεν είναι.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/oi-5-trofes-poy-katapolemoyn-to-altschaimer/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ