Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟδηγός για μια πιο οργανωμένη ζωή: 10 απλά πράγματα που κάνουν την...

Οδηγός για μια πιο οργανωμένη ζωή: 10 απλά πράγματα που κάνουν την διαφορά και θα ήθελα να μου πουν πριν ανοίξω το σπιτικό μου

Συμβουλές οργάνωσης σπιτιού θα βρεις παντού! Στην κυριολεξία παντού. Θα σου πει η μαμά σου, η πεθερά σου, οι μεγαλύτερες γυναίκες που γνωρίζεις, θα διαβάσεις στα άπειρα άρθρα που πια υπάρχουν τόνοι από αυτά παντού στο Internet αλλά και σε σχετικά βίντεο οργάνωσης. Έχοντας δώδεκα χρόνια δικό μου νοικοκυριό και μάλιστα το να το κρατώ οργανωμένο δεν είναι κάτι που το κάνω με μεγάλη απόλαυση αλλά περισσότερο με κόπο, βρήκα λύσεις που ταίριαξαν σε εμένα και ελπίζω να βοηθήσουν και εσένα. Υιοθετώντας αυτές τις 10 πρακτικές συμβουλές έκανα τη ζωή μου ευκολότερη.


10 συμβουλές οργάνωσης σπιτιού…

Που εύχομαι κάποιος να μου είχαν πει νωρίτερα. Δεν πειράζει, τις βρήκα μετά από λίγο χρόνο και κόπο και είδα τι λειτουργεί σε εμένα και τι όχι. Θα ξεκινήσω από τα βασικά: Αν σήμερα πηγαίνεις στο νέο σου σπίτι και ξεκινάς τη νέα σου ζωή μόνος ή με συγκάτοικο ή σύντροφο, το πρώτο που πρέπει να προσέξεις είναι η:

οργάνωση σπιτιού

Pexels

  1. Αποθήκη: Πολύ προσοχή με την αποθήκη σου και αν πρέπει κάτι να αγοράσεις πριν μπεις στο σπίτι είναι αυτές οι υπέροχες ντεξιόν κατασκευές που αντέχουν πολύ βάρος και να ντύσεις γύρω γύρω τους τοίχους της αποθήκης σου. Προσοχή πολύ! Η αποθήκη δεν είναι σκουπιδότοπος, δεν είναι χώρος να μαζεύεις πράγματα που δε θα χρησιμοποιήσεις ποτέ, αρχειοθέτησε το κάθε ράφι ανάλογα με την εποχή (χριστουγεννιάτικα, αποκριάτικα, καλοκαιρινά, βαλίτσες, κλπ) και όχι όλα το ένα πάνω στο άλλο. Μια οργανωμένη αποθήκη είναι το Α και το Ω ενός οργανωμένου σπιτιού.
  2. Τι να αγοράσεις οπωσδήποτε: (μετά από τα βασικά, ψυγείο, φούρνο, σκούπα, πλυντήριο) Μην τσιγκουνευτείς τα λεφτά για το στεγνωτήριο. Αυτό το μαγικό εργαλείο που σου κάνει ταυτόχρονα δύο δουλειές και μόλις τους τελευταίους μήνες απέκτησα και απορώ πώς μεγάλωσα δύο παιδιά χωρίς αυτό. Εκτός ότι ξεμπελιάζεις με το θέμα άπλωμα, μάζευε απλώστρες, βγάλε απλώστρες, τελειώνει και το θέμα σίδερο, εφόσον διπλώσεις αμέσως τη μπουγάδα σου! Κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου, με ευχαριστείς μετά (αααα μην πάρεις πλυντήριο στεγνωτήριο μαζί, όλοι λένε ότι δεν κάνει καλή δουλειά).
  3. Ένα πλυντήριο τη μέρα: Μου αρέσει να βάζω ένα πλυντήριο το πρωί όταν ξυπνάω μαζί με το πάτημα της καφετιέρας. Με αυτόν τον τρόπο το καλάθι είναι πάντα άδειο για εμάς που είμαστε 4 άτομα. Αν χάσω μια μέρα τη σειρά μου, γίνεται πάλι ο χαμός. Ωστόσο όταν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη δε βάζω πλυντήριο, σεβόμενη το περιβάλλον.
  4. Μενού της εβδομάδας: Συνήθως το Σάββατο σύμφωνα με τι έχω στα ντουλάπια μου διαλέγω ποιο θα είναι το μενού της επόμενης εβδομάδας, μαζί με τα σνακ και τα σχετικά γεύματα. Στο μενού διαλέγω οπωσδήποτε ένα όσπριο, ένα λαδερό, ένα ψάρι, ένα κρέας συνήθως λευκό, και ένα ζυμαρικό. Συνήθως μένει και left over οπότε ανάλογα με τις ορέξεις τρώμε από αυτά που περίσσεψαν. Το Σάββατο λοιπόν πάω στο σούπερ μάρκετ και αγοράζω σύμφωνα με τη λίστα του μενού της εβδομάδας όλα τα ψώνια για την εβδομάδα μας. Αποφεύγω τα πολλά πηγαινέλα στο σούπερ μάρκετ μέσα στην εβδομάδα και για λόγους οικονομίας.
  5. Κάθε πράγμα έχει το μέρος του. Αν δεν έχει το μέρος του σημαίνει ότι είναι περιττό, δεν μου χρειάζεται. Αν ξέρεις που είναι η θέση του κάθε αντικειμένου το συγύρισμα γίνεται στην κυριολεξία παιχνιδάκι, ακόμα και τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν να μπει το κάθε τι στη θέση του, σύμφωνα με την μοντεσσοριανή θεωρία.
  6. Φτιάχνω donations baskets: Ρούχα που δεν μας κάνουν πια, τα παιδιά μας μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που τα ρούχα που πήραμε πριν δυο μήνες μπορεί τώρα μην τους κάνουν. Ή μπορεί να έχουν φθαρεί από το παιχνίδι και τη χρήση. Αυτά θα πάνε σε άλλο σκοπό, όπως σε εταιρείες που μαζεύουν ρούχα για ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα ο καθένας τα διαθέτει όπως θέλει. Δεν κρατάω ρούχα δικά μου από το λύκειο, δεν έχει κανένα νόημα να κρατήσω κάτι που έχει συναισθηματική αξία αλλά δεν μου ταιριάζει πια ούτε στο στυλ μου ούτε στις ανάγκες μου.
  7. Ζήτησα βοήθεια: Δυό φορές το μήνα έχουμε βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού. Είναι κάτι που δεν έκανα εξαρχής και τώρα που έχω την βοήθεια αυτή και αυτές τις ώρες τις διαθέτω σε πιο χρήσιμα για εμένα πράγματα πραγματικά έχει αλλάξει η ζωή μου. Είναι πολύ εύκολο να διατηρήσεις ένα σπίτι καθαρό από το να το φτιάξεις εσύ από την αρχή.
  8. Φτιάχνω λίστα: Πουθενά χωρίς τη λίστα μου! Ξεκινώντας το πρωί βάζω στη λίστα μου τι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, τι είναι επείγον και τι σημαντικό να γίνει σήμερα και δεν το αφήνω να μην γίνει.
  9. Να μένει η κουζίνα καθαρή: Αν μάθεις να έχεις την κουζίνα καθαρή πριν πέσεις για ύπνο θα έχεις κάνει ήδη την πρώτη δουλειά της μέρας, να ξυπνήσεις και να ετοιμάσεις το πρωινό σου σε μια καθαρή κουζίνα. Η αλήθεια είναι ότι αν η καθαρή κουζίνα για κάποιο λόγο μοιάζει να είναι όλο το σπίτι καθαρό.
  10. Να βάζεις ένα ρολογάκι 30 λεπτών κάθε μέρα: 30 λεπτά τη μέρα ισούται με 210 λεπτά την εβδομάδα! Με 3,5 ώρες δηλαδή συνολικά την εβδομάδα που έχεις διαθέσει στο να είναι καθαρό το σπίτι σου. Βάζεις τα δυνατά σου μόνο σε 30 λεπτά και κάνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς τις δουλειές που σου μείνανε κάθε μέρα. Έτσι αντί να φας το Σάββατό σου 3,5 ώρες το λιγότερο μαζεμένες στο καθάρισμα και το συγύρισμα που θα έχει συσσωρευτεί κάνεις απλά τη διατήρηση της καθαριότητας κάθε μέρα και η μισή ώρα πραγματικά είναι ένα τίποτα μέσα στο 24ωρο σου.

Αυτές είναι οι δικές μου συμβουλές οργάνωσης σπιτιού. Δεν τρελαίνομαι με την καθαριότητα, το σπίτι μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ζούμε άνθρωποι που κάνουμε δραστηριότητες όλη μέρα, λερώνουμε πιάτα, ρούχα, επιφάνειες. Δεν μπορώ να περιμένω ότι το σπίτι μου θα είναι σαν αυτά που βλέπω στο Pinterest, γιατί απλά αυτά τα σπίτια είναι αποτελέσματα φωτογράφισης ενώ το δικό μου απλά ένα σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας με μικρά παιδιά. Και αν κάτι έμεινε πίσω σήμερα, δεν πειράζει και αύριο μέρα είναι!

Πηγή: https://ipop.gr/lifestyle/odigos-gia-mia-pio-organomeni-zoi-10-apl/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ