Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟδηγός για γονείς: Πότε να μιλήσω στο παιδί μου για την αντισύλληψη;...

Οδηγός για γονείς: Πότε να μιλήσω στο παιδί μου για την αντισύλληψη; – Οι κατάλληλες συμβουλές για το πώς να ξεκινήσεις το δύσκολο κομμάτι της σεξουαλικής του διαπαιδαγώγησης

Οι χαρές της γονεϊκότητας είναι άφθονες. Ωστόσο, όπως θα γνωρίζεις καλά, ο ρόλος του γονιού μερικές φορές γίνεται λίγο δύσκολος. Οι ουσιαστικές και ενημερωτικές συζητήσεις σχετικά με τη σεξουαλική επαφή και την αντισύλληψη είναι αναμφισβήτητα μερικές από τις πιο δύσκολες συζητήσεις για ορισμένους γονείς.


Ωστόσο, αντί να αποφεύγεις το θέμα, δες το σαν μια ευκαιρία για να δημιουργήσεις γερά εκπαιδευτικά θεμέλια γύρω από την ανατομία του παιδιού, το σεξ και την αναπαραγωγική του υγεία. Αυτή είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να δημιουργηθεί μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ γονέα και παιδιού και να καλλιεργηθεί βαθύτερη εμπιστοσύνη. Εάν εσύ και τα παιδιά σου μπορείτε να μιλήσετε για το σεξ, μπορείτε βασικά να μιλήσετε για οτιδήποτε.

 

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη σεξουαλική κακοποίηση;- Οι 7 κανόνες που μπορείς να το διδάξεις για να το προστατέψεις

Παιδί και αντισύλληψη: Πότε είναι η κατάλληλη ώρα να μιλήσω για την αντισύλληψη στο παιδί μου;

Το πότε θα αρχίσετε να συζητάτε για την αντισύλληψη εξαρτάται από το παιδί. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που μπορείς να ακολουθήσεις.

«Οι πρώτες ερωτήσεις σχετικά με το από πού προέρχονται τα μωρά συνήθως ξεκινούν γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ή πέντε ετών και οι πρώτες απαντήσεις που δίνουν οι γονείς είναι συνήθως οι απολύτως στοιχειώδεις», λέει ο Δρ. David Hill, γιατρός και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP).

«Ένας καλός κανόνας είναι να απαντάς σε κάθε ερώτηση με ειλικρίνεια, και με κατάλληλους όρους, αλλά όχι να επεκτείνεις τη συζήτηση. Αντίθετα, καλό θα ήταν να περιμένεις την επόμενη ερώτηση, η οποία θα έρθει τελικά, μερικές φορές μήνες αργότερα. Εάν φτάσετε στην ηλικία των 10 ή 11 και το θέμα δεν έχει ανακύψει, είναι πιθανώς μια καλή στιγμή να γίνει μία συζήτηση με το παιδί και να δεις τι έχει καταλάβει για το σεξ και την αναπαραγωγή», λέει ο Hill.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για την αντισύλληψη, λίγο πριν το παιδί πάει στο γυμνάσιο (ή τον πρώτο καιρό που θα ξεκινήσει το γυμνάσιο) είναι γενικά μια καλή στιγμή.

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά είναι πολύ περίεργα για αυτό το θέμα, ακόμα κι αν δεν παραδεχτούν την περιέργεια αυτή στον γονιό. Και αν δεν μιλούν μαζί σας για αυτό, αναπόφευκτα θα λάβουν αυτές τις πληροφορίες από κάπου αλλού, είτε από φίλους, είτε από το Διαδίκτυο.

Η σημασία του να γίνει νωρίς η συζήτηση αυτή

Κάνοντας νωρίς συζητήσεις για την αντισύλληψη με τα παιδιά, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη γύρω από το θέμα και ανοίγοντας μια γραμμή επικοινωνίας, διασφαλίζεις ότι το παιδί σου θα λάβει τη σεξουαλική του διαπαιδαγώγηση απευθείας από εσένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσεις αυτές τις συζητήσεις ως ευκαιρία για να μιλήσεις επίσης για τις προσωπικές σου απόψεις και τις οικογενειακές σου αξίες γύρω από το θέμα. Αυτό μπορεί να εξοπλίσει τα παιδιά καλύτερα με το πώς να ανταποκριθούν ή να αντιμετωπίσουν διάφορα σενάρια που θα αντιμετωπίσουν καθώς μεγαλώνουν.

Προφανώς, ερωτήματα σχετικά με το φύλο και την αναπαραγωγή θα προκύψουν σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου. Αν και μπορεί να φαίνεται περιττό σε κάποιους, είναι επίσης ζωτικής σημασίας οι συγκεκριμένες συζητήσεις σχετικά με την αντισύλληψη να γίνουν και με τα αγόρια.

Είναι σημαντικό τα αγόρια να ενημερώνονται από νωρίς ότι είναι εξίσου υπεύθυνα για τη σεξουαλική τους υγεία, τα προφυλακτικά, το ασφαλές σεξ και την αντισύλληψη, με τον σεξουαλικό τους σύντροφο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις μεθόδους αντισύλληψης

Πώς να μιλήσεις σε ένα παιδί για την αντισύλληψη;

  • Πριν μιλήσεις με το παιδί, πρέπει να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις τις σχετικές, αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες.
  • Το να είσαι ειλικρινής κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής είναι ο νούμερο ένα κανόνας. Αυτό σημαίνει ότι δεν παραμερίζουμε τις άμεσες ερωτήσεις τους ή δεν δημιουργούμε περίπλοκες απαντήσεις που περιστρέφονται γύρω από το θέμα (όπως το να μιλάμε για τις μελισσούλες). Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού.
  • Πρόκειται για είναι ένα πολύ ώριμο θέμα, επομένως είναι καλύτερο να αντιμετωπίζεις το παιδί με πολύ ώριμο τρόπο κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συζήτησης και να είσαι ευθύς, χρησιμοποιώντας πραγματικούς όρους σε απλή γλώσσα. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τις πραγματικές ονομασίες.
  • Όταν ξεκινάς να αναλύεις το θέμα, είναι απολύτως πιθανό να αντιμετωπίσεις κάποια περίεργα και αμήχανα βλέμματα ή προσποιητή αδιαφορία. Αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις, οπότε μην το αφήσεις αυτό να σε αποθαρρύνει.
  • Ξεκίνα τη συζήτηση και, αν το παιδί φαίνεται αηδιασμένο ή ότι δεν ενδιαφέρεται, δείξε κατανόηση. Ενημέρωσέ το ότι είναι εντάξει να αισθάνεται έτσι, αλλά επίσης πως αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές. Ακόμα κι αν ένα παιδί φαίνεται σαν να μην ακούει, στην πραγματικότητα θα ακούσει αυτά που έχεις να του πεις.
  • Φυσικά, κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Ως γονιός, γνωρίζεις καλύτερα το παιδί σου, επομένως αξιοποίησε τις ανάγκες και τα συναισθήματά του σχετικά με την αντισύλληψη και τη συζήτηση γύρω από το σεξ. Για παράδειγμα, μία τέτοια συζήτηση μπορεί να προκύψει καλύτερα στο αυτοκίνητο ή κατά τη διάρκεια μιας βόλτας – το σημαντικό άλλωστε είναι να ειπωθούν οι σωστές κουβέντες.

 

Tags : Parenting

Φελίτσια Μακοβεϊ 22 October 2022

Πηγή: https://ipop.gr/parenting/odigos-gia-goneis-pote-na-miliso-sto-pa/?fbclid=IwAR0trusxRrV8T2ybw4eU-9VyoBC_6BO30Bmrnip4EYrBYvxFXWq1HNOrcm4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ