Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑναδημοσιεύσειςΝέα υποτίμηση τούρκικης λίρας: σενάρια για capital controls

Νέα υποτίμηση τούρκικης λίρας: σενάρια για capital controls

Με νέα υποτίμηση της τούρκικης λίρας έκλεισε η εβδομάδα, καθώς πλέον η νέα ισοτιμία είναι 1 δολάριο προς 17,0705 τούρκικες λίρες (έναντι 1 προς 14,99 της προηγούμενης εβδομάδας). Η νέα “βουτιά” του τούρκικου νομίσματος έχει προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος πλέον ξεπερνάει το 21% και ενδέχεται να ξεπεράσει το 30% στο πρώτο τρίμηνο του 2022.


Σε μια πρωτοφανή κρίση της τούρκικης οικονομίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να πιέζει συνεχώς για μείωση επιτοκίων, για πέμπτη φορά παρενέβη η Κεντρική Τράπεζα στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να μην καταρρεύσει το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί ακόμη τέσσερις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα (στις 1, 3, 10 και 13 του Δεκεμβρίου)

Συνολικά, η τούρκικη λίρα έχει χάσει χάσει το 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου και το 51% έναντι του ευρώ. Η συνολική της αξία βρίσκεται σε χαμηλότερα από τα μισά επίπεδα του Δεκεμβρίου 2020.

Διακόπηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο

Με την ισοτιμία να έχει υποχωρήσει στις 17,0705 τούρκικες λίρες, το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης υποχρεώθηκε να διακόψει δυο φορές τις συναλλαγές. «Από τις 16:24:28, έχει ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών. Οι συναλλαγές έχουν προσωρινά ανασταλεί σε όλες τις γραμμές της Αγοράς Μετοχών, σε συμβόλαια που βασίζονται σε μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες που διαπραγματεύονται στην αγορά Futures και Options και στην Αγορά των Repos και των Ομολόγων» ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου για τη δεύτερη αναστολή, η οποία ενεργοποιήθηκε όταν οι απώλειες, από το +5,6% στο ξεκίνημα της ημέρας, έφτασαν στο -7%.

Φόβοι για capital controls

Με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να διεξάγει πειραματισμούς στην οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα ασκεί πρωτοφανή πίεση για μείωση των επιτοκίων, δημιουργούνται νέοι φόβοι για capital controls εν όψει του πληθωρισμού που καλπάζει. Η συμβουλευτική Capital Economics προειδοποιεί για την πτώση της τούρκικης λίρας και φέρνει στο τραπέζι σενάρια για περιορισμό καταθέσεων και τραπεζικών κινήσεων:

«Όσο η λίρα παραμένει υπό πίεση, τόσο τα capital controls θα παραμένουν στο τραπέζι».

Πηγή: https://gobeawesome.gr/nea-ypotimisi-tourkikis-liras-capital-controls

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ