Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜπορεί ο σκύλος σου να προβλέψει τον καιρό; Τα σημάδια!

Μπορεί ο σκύλος σου να προβλέψει τον καιρό; Τα σημάδια!

Η πρόβλεψη του καιρού απ’ τα σκυλιά είναι πραγματικά δυνατή ή είναι απλώς ιστορίες που έχουμε ακούσει και θέλουμε απλά να πιστεύουμε σε αυτές;


Μπορεί να σηκώνουν τα αυτιά τους, να γυρνούν το κεφάλι τους από τη μια μεριά στην άλλη, να κλαψουρίζουν ή να γαβγίζουν, όμως, δεν προβλέπουν ακριβώς τον καιρό.

Με λίγα λόγια η πρόβλεψη του καιρού απ’ τα σκυλιά δεν είναι ακριβώς δυνατή, αλλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Τα σκυλιά έχουν πιο αναπτυγμένη την αίσθηση της ακοής από τους ανθρώπους και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακούσουν τη βροντή πριν καν έρθει. Παράλληλα, καθώς και η όσφρησή τους είναι πιο δυνατή από τη δική μας, μπορούν να μυρίσουν την βροχή πριν καν φτάσει στη δική μας μύτη.

Μεταξύ άλλων, οι αστραπές έχουν μια χαρακτηριστική μεταλλική μυρωδιά που εκπέμπεται καθώς ιονίζει τον αέρα κι αυτή είναι αισθητή στους τετράποδους φίλους μας.

Την ίδια στιγμή, τα σκυλιά είναι γνωστά για το έντονο ένστικτό τους και αντιδρούν πιο γρήγορα στη φύση. Δηλαδή…. όταν μια μεγάλη καταιγίδα πλησιάζει δεν σκέφτονται «θα ακυρωθεί το παιχνίδι ποδοσφαίρου», «έχω κλείσει τα παράθυρα στο αυτοκίνητο», «να πάρω ομπρέλα ή όχι». Αντί για αυτά, λοιπόν, δίνουν περισσότερη προσοχή και παίρνουν αμέσως δράση. Για παράδειγμα, τρέχουν κάτω από τα σκεπάσματα όταν υπάρχουν τα σημάδια για μια αστραπή. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για ένα έντονο ένστικτο επιβίωσης που έχουν από τους άγριους προγόνους τους που θα έπρεπε να φτάσουν σε μια ασφαλή περιοχή ή να αναζητήσουν καταφύγιο για προστασία σε κακές καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε πως προβλέπουν τον καιρό αλλά έχουν παρατηρηθεί περιστατικά όπου για παράδειγμα, πριν από ένα τσουνάμι τα ζώα εγκαταλείπουν την περιοχή. Παράλληλα, υπάρχει μια μελέτη που αναφέρει πως καρχαρίες κατά τη διάρκεια του τυφώνα Charlie και της τροπικής θύελλας Gabrielle έφυγαν σε βαθύτερα νερά όπου θα ήταν ασφαλέστερα όταν άρχισε να πέφτει η βαρομετρική πίεση.

Οι αλλαγές στον καιρό μπορεί να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επιβίωσης ενός ζώου, το οποίο ενστικτωδώς τρέχει για να αναζητήσει ένα καταφύγιο να προστατευτεί. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν πως μπορούν πραγματικά να προβλέψουν τον καιρό.

Πηγή: https://ipop.gr/pets/mporei-o-skylos-soy-na-provlepsei-ton-kairo-ta-simadia/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ