Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜπορεί η σκόνη πρωτεΐνης να συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

Μπορεί η σκόνη πρωτεΐνης να συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

Όταν ασχολούμαστε με την γυμναστική προσπαθούμε να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο θα περιέχει αρκετή πρωτεΐνη ειδικά όταν θέλουμε να πάρουμε μυϊκά κιλά. Ωστόσο, πολλές φορές επιλέγουμε να εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας την κατανάλωση σκόνης πρωτεΐνης είτε με την μορφή συμπληρώματος διατροφής είτε αντικαθιστώντας κάποιο γεύμα. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως είναι το γεγονός ότι η σκόνη πρωτεΐνης βοηθάει στην απώλεια βάρους και το πως λειτουργεί η πρωτεΐνη θα το δούμε παρακάτω.


Πώς βοηθάει η πρωτεΐνη;

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά και είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία. Η πρωτεΐνη τροφοδοτεί την ανάπτυξη των μυών, αλλά τα αμινοξέα της μας βοηθούν επίσης να διασπάσουμε την τροφή. Ακόμα, υποστηρίζουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στην παραγωγή ορμονών και χημικών ουσιών του εγκεφάλου.

 

Ωστόσο, η σκόνη πρωτεΐνης έχει μια ακόμα σημαντική λειτουργία που δεν την ξέραμε. Πιο συγκεκριμένα, η σκόνη πρωτεΐνης βοηθάει στην απώλεια βάρους. Όπως γνωρίζετε, ένα ρόφημα πρωτεΐνης θα μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε ένα γεύμα ή απλώς θα έχουμε μια επιπλέον επιλογή να προσθέσουμε θερμίδες και πρωτεΐνες στη διατροφή μας. Δεδομένου, ότι τα πρωτεϊνούχα ροφήματα είναι πολύ εύκολο να καταναλωθούν, αυτό σημαίνει ότι πέραν από το γεγονός ότι μπορούμε να λάβουμε εύκολα μια σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης αλλά συγχρόνως θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο λόγος, για τον οποίο η κατανάλωση ενός ροφήματος πρωτεΐνης θα μας κάνει να νιώσουμε χορτασμένοι, οφείλεται στο γεγονός ότι η πρωτεΐνη είναι γνωστό, ότι προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό από τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Επίσης, το πρωτεϊνούχο ρόφημα είναι υγρής μορφής. Τα γεύματα υγρής μορφής σε υγρή μορφή εισέρχονται πιο γρήγορα στο στομάχι, από ότι τα γεύματα στερεάς μορφής. Παράλληλα, επιτυγχάνεται πιο γρήγορα η διαδικασία της πέψης, ωστόσο καταλαμβάνουν και περισσότερο όγκο. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν καταναλώνουμε κάποια μεγάλη ποσότητα υγρού, αισθανόμαστε απότομα πολύ φουσκωμένοι. Καθώς η πρωτεΐνη αφομοιώνεται, χρησιμοποιείται και απορροφάται, αυξάνει τον μεταβολισμό σας λίγο περισσότερο από άλλα θρεπτικά συστατικά. Και με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ώθηση αυξάνεται.

σκόνη πρωτεΐνης βοηθάει στην απώλεια βάρους

Unsplash

Πόση ποσότητα πρωτεΐνης πρέπει να καταναλώνουμε για να χάσουμε βάρος;

Η συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι περίπου 0,7 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ή περίπου 105 γραμμάρια την ημέρα για έναν άνδρα 80 κιλών. Ωστόσο, αυτές οι ανάγκες αυξάνονται ή μειώνονται ελαφρώς ανάλογα με το πόσο γυμναζόμαστε και τους στόχους μας για απώλεια βάρους. Αυτή η πρόσληψη μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί μόνο με το φαγητό, χωρίς να εστιάσουμε πραγματικά στην προσθήκη πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα.

Για όσους έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε πρωτεΐνη που προσπαθούν επίσης να χάσουν βάρος, η συμπλήρωση με μια σκόνη πρωτεΐνης για απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια καλή κίνηση, λέει ο Stu Philips, καθηγητής και ερευνητής πρωτεϊνών στο Πανεπιστήμιο McMaster.

 

Πώς επιλέγουμε την σωστή πρωτεΐνη;

Η σκόνη πρωτεΐνης βοηθάει στην απώλεια βάρους, μόνο αν έχουμε διαλέξει μια σωστή πρωτεΐνη. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να επιλέξουμε τον τύπο πρωτεΐνης σε σκόνη που θέλουμε, η οποία θα μπορούσε να είναι με βάση τα γαλακτοκομικά, vegetarian, vegan και να εξετάσουμε την ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα και εάν είναι πιστοποιημένη από τρίτους.

Ακόμα, μια άλλη συμβουλή για την σωστή επιλογή σκόνης πρωτεΐνης είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε πρωτεΐνες που περιέχουν υπερβολική ζάχαρη. Οι σκόνες πρέπει να έχουν 3 γραμμάρια ζάχαρης ή λιγότερα ανά μερίδα. Αν επιθυμούμε να γλυκάνουμε το μείγμα μας, μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα. Τέλος, προσθέτουμε ένα υγρό, όπως το γαλακτοκομικό γάλα, το οποίο είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη ή ένα γάλα φυτικής προέλευσης και έτσι έχουμε ένα πολύ γευστικό και συνάμα χορταστικό ρόφημα πρωτεΐνης.

 

Tags : Diet

Μάριος Βουτσίνος 30 December 2022

Πηγή: https://ipop.gr/fitness/mporei-i-skoni-prote-nis-na-symvallei/?fbclid=IwAR3jd_h-e-FrwcEp9ZqwHEi-FqwDy-Bvy3Dp95A9O9qslKM6z1hW0Bs1OFQ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ