Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜην κρατάς τα δάκρυά σου | Τα οφέλη του κλάματος που αγνοείς

Μην κρατάς τα δάκρυά σου | Τα οφέλη του κλάματος που αγνοείς

Βλέπεις εκείνη τη ρομαντική ταινία που πάντα σε κάνει να κλαις στο τέλος, αλλά επειδή είσαι με κόσμο καταλήγεις να συγκρατείς τα δάκρυά σου γιατί φοβάσαι ότι θα γίνει ρεζίλι εάν σε πιάσουν τα ζουμιά… Εκτός απ’ το ότι το κλάμα δεν μπορεί να σε κάνει ποτέ ρεζίλι, έχει πολλά οφέλη γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να συγκρατείς τα δάκρυά σου! Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τα οφέλη του κλάματος που αγνοείς.


Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να καταπνίξουν τα δάκρυά τους επειδή φοβούνται ότι το κλάμα τους κάνει να φαίνονται αδύναμους, αλλά η επιστήμη μας δίνει μερικούς καλούς λόγους για ν’ αφήνουμε τα δάκρυά τους να τρέξουν!

Τα οφέλη του κλάματος που αγνοείς

Το κλάμα σε χαλαρώνει

Έρευνες που έχουν γίνει απ’ το 2014 δείχνουν ότι το κλάμα έχει παρηγορητικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, αποδείχθηκε ότι το κλάμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν.

Απαλύνει τον πόνο

Όταν το κλάμα δεν προέρχεται από συγκίνηση, συνήθως προέρχεται επειδή κάτι μας πλήγωσε. Σου ακούγεται οικείο το να νιώθεις ανακούφιση αμέσως μετά το κλάμα; Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως το σώμα μας παράγει οξυτοκίνη και ενδορφίνες όταν κλαίμε. Αυτά τα δύο μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα γι’ αυτό και ο πόνος γίνεται πιο ήπιος.

οφέλη του κλάματος

Ανεβαίνει η διάθεσή σου

Το σώμα μας, όπως είπαμε και παραπάνω, παράγει οξυτοκίνη και ενδορφίνες όταν κλαίμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κλάμα μας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα αφού φώναξε και μας ανεβάζει τη διάθεση.

Μετριάζει το άγχος

Μπορεί αυτές οι έρευνες να βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το κλάμα μπορεί να μετριάσει το άγχος. Όταν κλαίμε, τα δάκρυά μας περιέχουν μια ορισμένη συγκέντρωση ορμονών στρες. Αυτές οι ορμόνες στρες φεύγουν από το σώμα μας όταν κλαίμε γι’ αυτό και μετά την απελευθέρωση των δακρύων νιώθουμε λιγότερο άγχος.

οφέλη του κλάματος

Bonus ένα ακόμα όφελος για την υγεία: Το κλάμα βελτιώνει την όραση!

Τα μάτια σου διατηρούνται υγρά και αυτό σου επιτρέπει να βλέπεις πιο καθαρά. Όταν τα μάτια σου είναι στεγνά, βλέπεις λιγότερο καλά. Το κλάμα, λοιπόν, σε βοηθά να «καθαρίσεις» τα μάτια σου και να βελτιώσεις την όρασή σου!

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα νιώσεις τα μάτια σου να έχουν γεμίσει δάκρυα, μην προσπαθήσεις να τα συγκρατήσεις, άλλα άστα να τρέξουν για να επωφεληθείς!

Πηγή: https://ipop.gr/psychologia/min-kratas-ta-dakrya-soy-ta-ofeli-toy-klamatos-poy-agnoeis/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ