Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜήπως είσαι ένα τοξικό άτομο; Εδώ είναι 5 σημάδια για να το...

Μήπως είσαι ένα τοξικό άτομο; Εδώ είναι 5 σημάδια για να το καταλάβεις

Είσαι ένα τοξικό άτομο; Μάλλον η γρήγορη απάντηση που θα δώσεις είναι: «Όχι φυσικά». Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τους εαυτούς μας ευγενικούς και καλοπροαίρετους.

Δυστυχώς, όμως, μπορεί να μην γνωρίζετε τι επίδραση έχουν τα πράγματα που κάνετε και λέτε στους άλλους ανθρώπους. Αυτό που σας φαινόταν σαν καλοπροαίρετη κίνηση, μπορεί να πλήγωσε κάποιον άλλο. Μια κριτική που πιστεύατε ότι δεν ήταν μεγάλη υπόθεση, μπορεί να έκανε τον συνάδελφό σας να αισθάνεται ανασφάλεια για μέρες.


Πώς μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε αν οι άλλοι σας βλέπουν ως τοξικό άτομο ή όχι; Με ένα άρθρο του στο Psychology Today, ο ερευνητή κοινωνικών επιστημών Jeremy Sherman, παραθέτει μερικές συνήθειες που έχουν συνήθως οι τοξικοί άνθρωποι. Εδώ είναι 5 από αυτές. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν κάνετε κάτι από τα παρακάτω. Εάν η απάντηση είναι ναι, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε κάποιες από τις συμπεριφορές σας.

1 | Λες συνεχώς στους άλλους πόσο καλός είσαι. Οι άνθρωποι που δηλώνουν συνεχώς πόσο ειλικρινείς είναι, μάλλον πρέπει να σε κάνουν να προβληματιστείς. Επειδή αυτοί που είναι πραγματικά ειλικρινείς δεν αισθάνονται την ανάγκη να το πουν, εκτός και αν έχουν κατηγορηθεί άδικα. Το ίδιο ισχύει για πράγματα όπως η γενναιοδωρία και η ευσυνειδησία, η εξυπνάδα και άλλες καλές σας ιδιότητες. Αν νιώθετε την ανάγκη να πείτε στους άλλους για αυτά, αναρωτηθείτε το γιατί.

2 | Επιμένεις ότι οι άλλοι οφείλουν να σε εμπιστεύονται. «Δεν με εμπιστεύεσαι;». Αν πιάνεις τον εαυτό σου να το λέει αυτό συχνά, πρέπει να προβληματιστείς. Εάν έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός άλλου ατόμου, δεν θα χρειαστεί να το ζητήσετε. Αν δεν το έχεις κερδίσει ακόμα, τότε μάλλον δεν το αξίζεις ακόμα και δεν πρέπει να το απαιτείς. Το ίδιο ισχύει για πράγματα όπως ο σεβασμός και η φιλία. Ο κόσμος δεν σου χρωστάει αυτά τα πράγματα, πρέπει να τα κερδίσεις. Το να λέτε στους ανθρώπους να σας σέβονται ή να σας εμπιστεύονται είναι πολύ αναποτελεσματικό, σε σύγκριση με το να δείξετε το «γιατί» πρέπει.

3 | Σκέφτεσαι ότι η κακή συμπεριφορά των άλλων δικαιολογεί τη δική σου. «Είναι ΟΚ αν το κάνω, αφού το κάνουν όλοι». «Αν δεν το κάνω, κάποιος άλλος θα με νικήσει». Είναι μερικές από τις σκέψεις που έχεις ίσως στο μυαλό σου, για να κάνεις μία κακή πράξη. Και δικαιολογείς τον εαυτό σου λέγοντας ότι το ίδιο… κάνουν και άλλοι. Επίσης: Αν κάποιος έχει κάνει μία κακή πράξη προς εσένα, αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να ΜΗΝ κάνεις το ίδιο σε κάποιον άλλο άνθρωπο.

4 | Θεωρείς ότι όσοι διαφωνούν μαζί σου, είναι ανόητοι. Όταν οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που λέτε, δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν το καταλαβαίνουν, δεν το θέλουν, είναι κλειστόμυαλοι ή προκατειλημμένοι εναντίον σας. Αποδέξου ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις σε αυτό τον κόσμο. Και δεν έχεις εσύ πάντα την σωστή.

5 | Δεν υποχωρείς ακόμα και όταν κάνεις λάθος. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενάρετο από το να υποστηρίζεις αυτό που είναι σωστό, και τίποτα χειρότερο από το να στέκεσαι σταθερός υποστηρίζοντας αυτό που είναι λάθος. Να το point: Κανείς από εμάς δεν μπορεί να πει αν έχουμε δίκιο ή άδικο. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να έχουμε δίκιο. Έχε τα μάτια σου και το μυαλό σου ανοιχτά. Και αν διαπιστώσεις ότι μία επιλογή ή μία άποψη σου είναι λάθος, μη διστάσεις να αλλάξεις μονοπάτι.

Πηγή: https://www.itspossible.gr/%CE%BC%CE%AE%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AC%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ