Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜέλι: Πώς να αποθηκεύσεις και να συντηρήσεις σωστά την τροφή των θεών

Μέλι: Πώς να αποθηκεύσεις και να συντηρήσεις σωστά την τροφή των θεών

Το μέλι είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά σε πολλές κουζίνες και είναι ένα χρήσιμο γλυκαντικό, τόσο για τα τρόφιμα, όσο και για τα ποτά. Τα καλά νέα για το μέλι είναι ότι δεν χαλάει ποτέ και ότι είναι πολύ εύκολο να το αποθηκεύσεις! Ακόμα κι αν το μέλι σου αρχίσει να κρυσταλλώνει, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να το επαναφέρεις!


«Πώς να αποθηκεύσω σωστά το μέλι;»

Το μέλι είναι ένα από τα πιο εύκολα συστατικά στο ντουλάπι σου, καθώς μπορείς να το αποθηκεύσεις πάρα πολύ εύκολα! Απλώς πρέπει να το διατηρείς σε ένα δροσερό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και σε ένα καλά σφραγισμένο δοχείο.

 

Συνιστάται να χρησιμοποιείς το αρχικό δοχείο στο οποίο αγόρασες το μέλι σου, αν και οποιοδήποτε γυάλινο βάζο ή πλαστικό δοχείο ασφαλές μπορεί να λειτουργήσει. Είναι σημαντικό να αποφύγεις την αποθήκευση του μελιού σε μέταλλο γιατί μπορεί να οξειδωθεί.

Δεν είναι απαραίτητο να βάλεις το μέλι στο ψυγείο. Στην πραγματικότητα η χαμηλότερη θερμοκρασία θα κάνει το μέλι να στερεοποιηθεί. 

 

Απόφυγε τη θερμότητα και την υγρασία

Τα πιο επιζήμια πράγματα που μπορείς να κάνεις στο μέλι είναι να το εκθέσεις σε θερμότητα και να επιτρέψεις την υγρασία να εισχωρήσει μέσα στο δοχείο. 

Η κανονική θερμοκρασία δωματίου είναι ιδανική. Εάν το σπίτι σου τείνει να είναι ζεστό, βρες το πιο δροσερό σημείο στο ντουλάπι και βάλε το μέλι σου. Επίσης, φρόντισε να το κρατάς μακριά από τυχόν συσκευές που παράγουν θερμότητα και το φως του ήλιου.

Για να αποφύγεις την εισαγωγή υγρασίας στο μέλι, βεβαιώσου ότι το δοχείο κλείνει καλά και σφιχτά!

 

Χαλάει το μέλι;

Το μέλι έχει εκπληκτικά μεγάλη διάρκεια ζωής. Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση σακχάρων, το μέλι είναι μια από τις πιο σταθερές φυσικές τροφές που θα βρεις. Μπορεί να έχει σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής εάν αποθηκευτεί σωστά. 

Θα παρατηρήσεις ότι οι παραγωγοί μελιού βάζουν στην ετικέτα μια ημερομηνία περίπου δύο ετών. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Μελιού, αυτό γίνεται για πρακτικούς σκοπούς, ωστόσο, σημειώνουν ότι το μέλι μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες, ακόμη και αιώνες.

Πώς να αποθηκεύσω σωστά το μέλι

Freepik

Στην πραγματικότητα, η διάρκεια ζωής του μελιού εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής του και τον τρόπο αποθήκευσής του. Υπάρχουν κάποιες φυσικές χημικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν, οπότε μπορεί να παρατηρήσεις ότι μαυρίζει ή κρυσταλλώνει. Μπορεί επίσης να χάσει λίγη από τη γεύση και το άρωμά του με την πάροδο του χρόνου, αν και δεν θα «χαλάσει» με την τυπική έννοια της αλλοίωσης των τροφίμων.

 

«Τι να κάνω με το κρυσταλλωμένο μέλι;»

Μην ανησυχείς εάν το μέλι σου θολώσει κατά την αποθήκευση. Αυτό ονομάζεται κρυστάλλωση. Δεν είναι επιβλαβές ούτε είναι ένδειξη φθοράς.

Το ακατέργαστο μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε γύρη θα κρυσταλλωθεί πιο γρήγορα από τα περισσότερα μέλια που παράγονται στο εμπόριο. Οι κρύες θερμοκρασίες προκαλούν, επίσης, κρυστάλλους και μερικές φορές είναι επιθυμητό. Το κρυσταλλωμένο μέλι είναι μια από τις πολλές μορφές που παράγονται σκόπιμα από πολλούς μελισσοκόμους.

Εάν το μέλι σου κρυσταλλώσει, μπορείς εύκολα να το ρευστοποιήσεις ξανά. Απλώς τοποθέτησε το βάζο σε ένα τηγάνι με ζεστό νερό και ανακάτεψε. Μην το υπερθερμάνεις όμως. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να αλλάξει τη γεύση και το χρώμα εάν τα σάκχαρα αρχίσουν να καραμελώνουν.

 

Tags : everyday_life

Κατερίνα Ταλιαδούρου 7 June 2022

.

Πηγή: https://ipop.gr/lifestyle/meli-pos-na-apothikeyseis-kai-na-syntir/?fbclid=IwAR1MQEdVFLOchhKj-5X050EWnBWDwE9MTrEaaUykA37a-TcaX3zxuOZXdwA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ