Το ιμάμ μπαϊλντί είναι μια κλασική ελληνική συνταγή για μελιτζάνες γεμιστές με ντομάτες, κρεμμύδια και μπαχαρικά. Οι ρίζες του βρίσκονται στην τουρκική κουζίνα και η κυριολεκτική μετάφραση της συνταγής σημαίνει «ο ιμάμης λιποθύμησε», φυσικά επειδή αυτός ο συνδυασμός από τρυφερές μελιτζάνες και ντομάτες έχει πεντανόστιμη γεύση! Για να μοιραστώ κι ένα μικρό tip μαζί σου, πριν περάσω στην εκτέλεση της συνταγής, αυτό το πιάτο είναι πιο γευστικό το καλοκαίρι όταν οι μελιτζάνες και οι ντομάτες είναι στο απόγειό τους.
Ιμάμ μπαϊλντί συνταγή: Τα υλικά που θα χρειαστείς
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 680 γραμμάρια ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο για γαρνίρισμα
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:
- Προθέρμανε το φούρνο σου στους 200ºC.
- Κόψε τις μελιτζάνες στη μέση. Αφαίρεσε τη γέμιση της μελιτζάνας και κράτησέ την στην άκρη.
- Άλειψε τις μελιτζάνες παντού με ελαιόλαδο πολύ γενναιόδωρα γιατί θα το απορροφήσουν. Ρίξε και λίγο αλάτι.
- Ψήσε τις μελιτζάνες για 20 λεπτά και ξεκίνα να ψιλοκόβεις την σάρκα της μελιτζάνας.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σόταρε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά με το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι.
- Πρόσθεσε τη σάρκα της μελιτζάνας, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, το κύμινο και τη ρίγανη. Μαγείρεψε για 5-7 λεπτά.
- Πρόσθεσε τα κομμένα ντοματίνια και μαγείρεψε για άλλα 3 λεπτά.
- Μοίρασε ισόποσα τη γέμιση στις μισές μελιτζάνες και από πάνω ρίξε θρυμματισμένη φέτα.
- Ψήσε για 15 λεπτά.
- Ρίξε στις μελιτζάνες επιπλέον φέτα και ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό ή δυόσμο.
iPop chefs 16 March 2022
.
Πηγή: https://ipop.gr/food/mathe-pos-na-ftiachneis-to-imam-mpailnti/