Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚολπικά υγρά: Πότε πρέπει να σε οδηγήσουν στον γυναικολόγο;

Κολπικά υγρά: Πότε πρέπει να σε οδηγήσουν στον γυναικολόγο;

Τα κολπικά υγρά και οι εκκρίσεις δεν πρέπει πάντα να σε ανησυχούν. Όμως, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που πρέπει να σε οδηγήσουν στον γυναικολόγο. 


Αυτά τα υγρά σε γενικές γραμμές δεν είναι ανησυχητικά και παράγονται από τους αδένες μέσα στον κόλπο και τον τράχηλο και μεταφέρουν μακριά τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια. Σε όλες τις γυναίκες συμβαίνει η διαδικασία αυτή, η οποία κρατά τον κόλπο καθαρό και βοηθά στην πρόληψη της λοίμωξης.

Τις περισσότερες φορές είναι απολύτως φυσιολογικά κι έχουν κυρίως λευκό χρώμα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που τα κολπικά υγρά σου θα πρέπει να σε οδηγήσουν στον γυναικολόγο.

Πότε τα κολπικά υγρά είναι ανησυχητικά και πρέπει να πας στο γιατρό;

Αλλαγές στην οσμή, το χρώμα και την υφή 

Είναι λογικό και απαραίτητο να ελέγχεις τις κολπικές σου εκκρίσεις και να παρατηρείς τυχόν αλλαγές, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές και να υποδηλώνουν κάτι για την υγεία του κόλπου και του τραχήλου σου.

Για παράδειγμα, οι νορμάλ εκκρίσεις μπορεί να είναι πιο λεπτές, πιο χοντρές ή ακόμα και κολλώδεις. Όμως, αν παρατηρήσεις ότι μοιάζουν με αφρό, έχοντας και γκρι χρώμα, ή ότι μοιάζουν με πύον και το χρώμα επίσης αλλάζει σταδιακά, πρέπει να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου.

6 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της ευαίσθητης περιοχής. 

Επιπλέον, σημασία έχει και το χρώμα των εκκρίσεων, το οποίο είναι καλό να παραμένει λευκό. Αν τα κολπικά σου υγρά είναι κιτρινωπά, πρασινωπά, γκριζωπά ή κόκκινα επίσης σήκωσε το τηλέφωνο και κλείσε ραντεβού με τον γυναικολόγο σου.

κολπικά υγρά

KITTISAK JIRASITTICHAI / EYEEM VIA GETTY IMAGES

Αίμα 

Στην περίπτωση που δεν έχεις περίοδο ή δεν είσαι στις τελευταίες μέρες της περιόδου ή στην ωορρηξία, τότε καλό θα είναι να παρακολουθήσεις τον κύκλο σου και να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Αν κάτι από τα παραπάνω συνοδεύεται και με πόνο, τότε έχεις έναν λόγο παραπάνω για να κάνεις την επίσκεψη αυτή στο γιατρό σου.

Και να θυμάσαι: Όσο νωρίτερα βρεθεί ένα πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί! 

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/kolpika-ygra-pote-prepei-na-se-odigisoyn-ston-gynaikologo/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ