Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΘρηνούν τα σκυλιά; Αυτά τα συναισθήματα βιώνει ο σκύλος σου όταν πεθαίνει...

Θρηνούν τα σκυλιά; Αυτά τα συναισθήματα βιώνει ο σκύλος σου όταν πεθαίνει ο καλύτερός του φίλος

Η απώλεια ενός τριχωτού φίλου ίσως είναι από τα χειρότερα συναισθήματα που θα μπορούσε να βιώσει ένας άνθρωπος, νέα έρευνα, όμως, δείχνει ότι μπορεί να μην είσαι η μόνη που νιώθει έτσι. Εάν έχεις κι άλλα σκυλιά στην οικογένειά σου μπορούν, επίσης, να βιώσουν το πένθος κι αν παρατηρήσεις λίγο την συμπεριφορά τους, μπορείς να το καταλάβεις.


Συμπεριφορές που παραπέμπουν σε θρήνο μετά την απώλεια ενός ζώου του είδους τους έχουν ήδη παρατηρηθεί σε ελέφαντες, πουλιά και άλλα είδη, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο αυτό ίσχυε και με τους σκύλους.

Μια έρευνα που έγινε σε 426 ιδιοκτήτες σκύλων στην Ιταλία αποκάλυψε ότι, όταν ένας σκύλος στην οικογένεια πεθαίνει, τότε ο άλλος σκύλος θρηνεί.

Θρηνούν τα σκυλιά; Έρευνες δίνουν την απάντηση

«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ένας σκύλος μπορεί να παρουσιάζει συμπεριφορικά και συναισθηματικά μοτίβα που σχετίζονται με τη θλίψη όταν πεθαίνει ένας στενός του φίλος», γράφει μια ομάδα με επικεφαλής την κτηνίατρο Federica Pirrone του Πανεπιστημίου του Μιλάνου στην έρευνά τους.

 

Αν είχες ποτέ ένα κατοικίδιο οποιουδήποτε είδους, ξέρεις ότι έχει πλούσια και βαθιά συναισθηματική ζωή. Ωστόσο, η επιστημονική εξερεύνηση και τεκμηρίωση αυτών των συναισθημάτων στα ζώα είναι σχετικά πρόσφατη.

Η θλίψη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά για τα συναισθήματα και τις γνώσεις των ζώων και, στην περίπτωση των κατοικίδιων, μπορεί να μας βοηθήσει να φροντίσουμε καλύτερα τις συναισθηματικές τους ανάγκες.

Η Pirrone και η ομάδα της διεξήγαγαν την έρευνα σε 426 ανθρώπους που ζούσαν με τουλάχιστον δύο σκύλους και είχαν βιώσει το θάνατο ενός από αυτά τα σκυλιά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας έπρεπε να συμπληρώσουν ανώνυμα ένα επιστημονικά επικυρωμένο ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συμπεριφορά των επιζώντων σκύλων τους μετά το πένθος.

Οι άνθρωποι περιέγραψαν επίσης τη σχέση μεταξύ των σκύλων, καθώς και τη δική τους απάντηση στο θάνατο του κατοικίδιου τους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης εάν οι αναμνήσεις των ανθρώπων από τις αντιδράσεις των κατοικίδιων τους επηρεάστηκαν από τη μείωση της μνήμης του πόνου τους κατά τη διάρκεια της θλίψης, για να βεβαιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ότι οι αναμνήσεις της συμπεριφοράς δεν επηρεάζονται.

 

Για την πλειονότητα των σκύλων, αλλαγές συμπεριφοράς παρατηρήθηκαν μετά την απώλεια των μελών της οικογένειάς τους. Το 8-6% των ανθρώπων είπε ότι η συμπεριφορά του σκύλου τους είχε γίνει αισθητά πιο συγκρατημένη.

Η πιο κοινή συμπεριφορά, που αναφέρθηκε από το 67% αυτών των ανθρώπων, ήταν η αύξηση στην αναζήτηση προσοχής, ακολουθούμενη από το 57% που ανέφερε μείωση στο παιχνίδι και το 46% ανέφερε μείωση σε κάθε δραστηριότητα. Περισσότερος χρόνος ύπνου και περισσότερος φόβος αναφέρθηκε από το 35% των ιδιοκτητών, 32% ανέφεραν μείωση της όρεξης και το 30% ανέφεραν περισσότερη γκρίνια ή γάβγισμα.

ζώδια (03/02/2022)

Pexels

Από τα σκυλιά που πενθούν, το 93% ζούσε με τους φίλους του για περισσότερο από ένα χρόνο και το 69% είχε φιλικές σχέσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι η διάρκεια του χρόνου που ζούσαν μαζί δεν είχε καμία επίδραση στη συμπεριφορά του επιζώντος σκύλου.

Ωστόσο, η δύναμη της σχέσης των σκύλων συσχετίστηκε με τη συμπεριφορά των σκύλων που επιβίωσαν, όπως και τα συναισθήματα του ανθρώπου. Εάν τα σκυλιά είχαν μια φιλική σχέση και ο άνθρωπος θρηνούσε πολύ, ο επιζών σκύλος ήταν πιο πιθανό να δείξει φόβο, να ενδιαφέρεται λιγότερο για τη δραστηριότητα και να αναζητήσει περισσότερη προσοχή από τον άνθρωπο του.

 

Αλλά δεν είναι δυνατό, με βάση αυτή την έρευνα, να εξαχθεί ένα ισχυρό συμπέρασμα και να δηλωθεί οριστικά ότι τα σκυλιά θρηνούν τον θάνατο των φίλων τους, είπαν οι ερευνητές. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των σκύλων. Όπως και να έχει τα σκυλιά φαίνεται ότι αισθάνονται κάτι.

 

 

Αγγελίνα Μάνου 25 February 2022

.

Πηγή: https://ipop.gr/pets/thrinoyn-ta-skylia-ayta-ta-synaisthimat/?fbclid=IwAR09tI2oKtXk6_I2uNk4dlnHmjEpxBlD4YZSGOnOsOxxFftoCaNgQmq10Qc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ