Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΕρευνα: 87% από αυτά που μας προβληματίζουν δεν συμβαίνουν ποτέ

Ερευνα: 87% από αυτά που μας προβληματίζουν δεν συμβαίνουν ποτέ

Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένα υπέροχο και πολύπλοκο πράγμα, που έχει την ικανότητα να οραματίζεται μυριάδες σενάρια. Ωστόσο, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί συχνά να λειτουργήσει εναντίον μας, οδηγώντας μας σε μια σπείρα ανησυχίας και άγχους για γεγονότα που μπορεί να μην συμβούν ποτέ. Πρόσφατη έρευνα επισημαίνει ότι το εκπληκτικό 87% των πραγμάτων για τα οποία ανησυχούμε δεν συμβαίνουν ποτέ, φωτίζοντας την τάση μας να επικεντρωνόμαστε σε αρνητικά αποτελέσματα, συχνά σε βάρος της ευημερίας μας.


Η τάση να προβλέπουμε τα χειρότερα δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Είναι βαθιά ριζωμένο στο εξελικτικό μας παρελθόν. Οι πρόγονοί μας βασίστηκαν σε αυτόν τον μηχανισμό επιβίωσης, γνωστό ως μεροληψία αρνητικότητας, για να προβλέψουν πιθανές απειλές και να σχεδιάσουν τα χειρότερα σενάρια. Ωστόσο, στον σημερινό κόσμο, όπου οι απειλές δεν αφορούν τη ζωή και τον θάνατο, αυτή η τάση συχνά οδηγεί σε υπερβολική ανησυχία και άγχος.

Αυτό το ποσοστό, 87%, προήλθε από μια μελέτη που ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν τις ανησυχίες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να προσδιορίσουν ποιο από τα φανταστικά τους σενάρια συνέβη πραγματικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 87% των ανησυχιών δεν εμφανίστηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του άγχους μας επικεντρώνεται σε απίθανα αποτελέσματα.

Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόησή μας για την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα καταστάσεις όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, που χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανησυχία. Μαθαίνοντας να αμφισβητούμε τα μοτίβα σκέψης μας και να διακρίνουμε ανάμεσα στην παραγωγική επίλυση προβλημάτων και τη μη παραγωγική ανησυχία, μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, η έρευνα υποδεικνύει την αξία της προσοχής και της παραμονής. Αντί να ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί, μας εξυπηρετεί καλύτερα εστιάζοντας σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός και η συνειδητή αναπνοή, μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε προσγειωμένοι στην παρούσα στιγμή, μειώνοντας την τάση να ανησυχούμε για απίθανα μελλοντικά σενάρια.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της ανθεκτικότητας, της ικανότητας προσαρμογής και αναπήδησης από τις αντιξοότητες. Ανθεκτικότητα δεν σημαίνει να μην έχεις ανησυχίες ή φόβους. σημαίνει να κατανοήσουμε ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε οτιδήποτε μας βάζει η ζωή. Είναι να εμπιστευόμαστε την ικανότητά μας να χειριστούμε το 13% των ανησυχιών που πραγματοποιούνται.

Συμπερασματικά, το να αναγνωρίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των ανησυχιών μας αφορά γεγονότα που δεν θα συμβούν ποτέ μπορεί να είναι λυτρωτικό. Μας επιτρέπει να ελευθερώσουμε πνευματικούς πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα αλλού, όπως η απόλαυση της παρούσας στιγμής ή η επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Αν και είναι φυσικό το μυαλό μας να περιπλανάται στο μέλλον, η κατανόηση ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανησυχιών μας είναι απίθανο να συμβεί μπορεί να μας δώσει την προοπτική που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε το άγχος μας υπό έλεγχο.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ