Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΦτιάξτε την τέλεια μανιταρόσουπα για το φθινόπωρο

Φτιάξτε την τέλεια μανιταρόσουπα για το φθινόπωρο

 

 

 

Τα μανιτάρια είναι ένα υπέροχο υλικό που μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την εποχή με διάφορους τρόπους. Δεν συγκαταλέγονται στα λαχανικά, αλλά στην οικογένεια των μυκήτων και αποτελούνται από νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ελάχιστα λιπαρά.


Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη, ενώ το 90% της σύστασης τους είναι νερό.

Η πρωτεΐνη των μανιταριών είναι υψηλής βιολογικής αξίας όπως αυτή του κρέατος, γιατί περιέχει όλα απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει να λάβει ο άνθρωπος από την τροφή του. Έτσι, τα μανιτάρια και ειδικά η μανιταρόσουπα αποτελούν εξαιρετικό τρόφιμο για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, αλλά και όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να τρέφονται πιο υγιεινά και να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση κρέατος.

imageΔιατροφική αξία μανιταριών (πηγή: USDA)

 

 

 

Ποσότητα ανά 100g
Θερμίδες (kcal) 22
Λιπίδιο 0,3 g
Κορεσμένα λιπαρά 0,1 g
Χοληστερόλη 0mg
Νάτριο 5mg
Κάλιο 318 mg
Υδατάνθρακες 3,3 g
Φυτικές ίνες 1 g
Ζάχαρη 2 g
Πρωτεΐνη 3,1 g
Βιταμίνη C 2,1 mg
Σίδηρος 0,5 mg
Βιταμίνη B6 0,1 mg
Μαγνήσιο 9 mg
Ασβέστιο 3 mg
Βιταμίνη D 7 IU
Βιταμίνη B12 0 µg

Υλικά που θα χρειαστείτε για 2 μερίδες μανιταρόσουπα

  • 500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια
  • 500 γραμμάρια σπανάκι
  • 1 μαρούλι
  • 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 1 – 2 πράσα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Πώς να φτιάξετε την μανιταρόσουπα
Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά όλα τα υλικά και τα ψιλοκόβουμε.

Σιγοβράζουμε την μανιταρόσουπα σε χαμηλή φωτιά για 20- 30 λεπτά, προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό. Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

imageExtra tips

  • Κατά το βράσιμο μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλιά της σούπας ρύζι για να χυλώσει περισσότερο. Στην συγκεκριμένη μανιταρόσουπα ταιριάζει και το αυγολέμονο για όσους το συνηθίζουν.
  • Μπορείτε επίσης να αχνίσετε τα πράσα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα υλικά, να τα σουρώσετε και να πετάξετε το νερό τους, ώστε όταν τα ενώσετε με τα υπόλοιπα υλικά της σούπας να μην έχετε φούσκωμα/αέρια ή λοιπές ενοχλήσεις.
  • Τα κονσερβοποιημένα μανιτάρια δεν ταιριάζουν στην συγκεκριμένη μανιταρόσουπα.

Καλή όρεξη!

Μαρία Παναγιωτοπούλου: Διαιτολόγος Διατροφολόγος

diatrofi.gr,Clickatlife.gr

 

 

Πηγή: https://www.newsitamea.gr/2022/10/20/ftiaxte-tin-teleia-manitarosoypa-to-fthinoporo/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ