Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕίναι στα αλήθεια πιο υγιεινή η ζάχαρη καρύδας; Όσα πρέπει να ξέρεις...

Είναι στα αλήθεια πιο υγιεινή η ζάχαρη καρύδας; Όσα πρέπει να ξέρεις εάν προσεχείς τη διατροφή σου

Είναι υπέροχο και παράλληλα πολύ γλυκό που μας δίνονται πολλές επιλογές ζάχαρης για να διαλέξουμε. Μεταξύ των προϊόντων όπως η λευκή ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας, η ζάχαρη χουρμάς και η καστανή ζάχαρη, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από αυτές, ποιο είδος ζάχαρης είναι καλό για την υγεία σου;


Ζάχαρη καρύδας ή λευκή ζάχαρη;

Παρά το όνομά της, δεν θα κάνει κανένα από τα γεύματά σου να έχει γεύση σαν piña colada. Η ζάχαρη καρύδας είναι μια φυσική μορφή ζάχαρης που παρασκευάζεται από χυμό καρύδας. Αναφέρεται, επίσης, ως ζάχαρη φοίνικα καρύδας ή χυμός φοίνικα καρύδας σε υγρή μορφή. Η γεύση μοιάζει περισσότερο με την καστανή ζάχαρη, ενώ οπτικά με ακατέργαστη ζάχαρη, σε καφέ απόχρωση και μικρότερους κόκκους. 

 

Η ζάχαρη καρύδας είναι λιγότερο επεξεργασμένη από την λευκή ζάχαρη: Ο χυμός ξηραίνεται και συσκευάζεται χωρίς καμία πρόσθετη επεξεργασία και έτσι διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο μαζί με άλλες πολυφαινόλες.

 

Τα οφέλη της:

Είναι καλύτερη για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα

Η καρύδα περιέχει μικρές ποσότητες ινουλίνης, μιας πρεβιοτικής, διαλυτής ίνας, η οποία αφομοιώνεται αργά και είναι ευεργετική για την υγεία του εντέρου. Δεδομένου ότι επιβραδύνει την πέψη, αυτή η ίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων παρέχει 875 χιλιοστόγραμμα από το υγιεινό για την καρδιά μεταλλικό κάλιο και 375 χιλιοστόγραμμα ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.

Θα μπορούσε να προωθήσει τη βιωσιμότητα

Η προσωπική μας υγεία είναι συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη, οπότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου όταν πρόκειται να πάρεις αποφάσεις για τη διατροφή σου. 

 

ζάχαρη καρύδας

Freepik

Πώς να τη χρησιμοποιήσεις σε συνταγές

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο ζάχαρης ένα προς ένα σε συνταγές από αρτοσκευάσματα μέχρι σάλτσες και σιρόπια έως καφέ. Από γευστική άποψη, η ζάχαρη καρύδας έχει μια απαλή γεύση σαν καραμέλα, η οποία μπορεί να κάνει τα επιδόρπια να έχουν διαφορετική γεύση σε σύγκριση με τη χρήση άλλων σακχάρων. 

Το μαγείρεμα με ζάχαρη καρύδας τείνει να γίνεται λίγο πιο περίπλοκο από την άποψη της υφής: Η επιστήμη του ψησίματος μπορεί να είναι δύσκολη, επομένως είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι η ζάχαρη καρύδας δεν έχει την ίδια χημική σύνθεση με την επιτραπέζια ζάχαρη και μπορεί να μην σχηματίζει τον ίδιο τύπο δομής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζάχαρη καρύδας δεν μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες τόσο υψηλές όσο το ζαχαροκάλαμο ή η καστανή ζάχαρη. 

 

Όταν χρησιμοποιείς ζάχαρη καρύδας αντί για υγρά γλυκαντικά ή μαύρη ζάχαρη, τείνει να είναι πιο στεγνή από άλλα γλυκαντικά, επομένως είναι καλύτερο να προσθέσεις λίγο επιπλέον υγρασία στο μείγμα, όπως γιαούρτι ή πολτοποιημένη μπανάνα.

 

Tags : Diet

Μαρία Μπενέτογλου 

Πηγή: https://ipop.gr/fitness/einai-sta-alitheia-pio-ygieini-i-zachari/?fbclid=IwAR1lrBMCLGFKfCCOSEt25pJXmX95ZvpGGlE1RWbky1kkm38rG1EdRlbU5VQ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ